Zwanger en jouw mooie dikke buik

Delen:

Vragen?

Het meest in het oog liggende kenmerk van jou als zwangere vrouw is je buik.
Hoe ontwikkelt je buik zich nu eigenlijk en wat kun je doen om je buik te ondersteunen?
In de eerste 3 maanden is er aan je buik nog niet veel te zien. Toch groeit de baarmoeder al flink: deze is nu al 2 x zo groot. In de 4de maand van je zwangerschap begint de baarmoeder zo groot te groeien dat je buik gaat meegroeien. Je broeken gaan wat strakker zitten en misschien krijg je zelfs je knoop niet meer dicht.

Bandenpijn

Jouw buik groeit dus flink en wordt steeds zwaarder. Hierdoor kun je last gaan krijgen van bandenpijn. Bandenpijn is een acute pijn in de liezen of laag in je onderrug. Deze kan opspelen als je veel loopt of lang staat. De pijn wordt veroorzaakt omdat de banden, waar je baarmoeder aan hangt, gaan oprekken. Je buik- en bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat de baarmoeder op zijn plaats blijft, maar de banden rekken bij een groeiende baarmoeder dus mee. Dit kan een vervelende en zeurende pijn geven. Als je bij opkomende pijn even je rust neemt, door bijvoorbeeld te gaan zitten of liggen, merk je dat de pijn snel wegtrekt.

Rugpijn

Ook kun je last gaan krijgen van je rug. Door het gewicht van je buik verandert je lichaamshouding. Veel zwangere vrouwen lopen dan met een holle rug. Hierdoor ontstaat spanning in de rug. Een goede lichaamshouding tijdens de zwangerschap is erg belangrijk. Probeer je bekken te kantelen en zet je knieën niet op slot. Zo voorkom je een holle rug en ontstaat er niet zoveel spanning op de spieren.

Harde buiken

Harde buiken ontstaan door het samentrekken van je baarmoeder. Wist je dat je baarmoeder eigenlijk een grote spier is? Als deze spier samentrekt, ontstaat er een harde buik. Harde buiken zijn vaak pijnlijk en erg vervelend. Jouw lichaam geeft dan aan dat je wat te druk bent en teveel doet. Als je een harde buik hebt, is het belangrijk even een stapje terug te doen. Ga eens rustig zitten of liggen en probeer je buik bewust te ontspannen. Een warm bad, waarin je even tijd neemt voor jezelf en jouw kleintje, kan er ook toe bijdragen dat de harde buik weer verdwijnt.
Als jouw buik in de laatste maanden zwaar aanvoelt en je veel en vaak last hebt van de bovenstaande ongemakken, kun je ervoor kiezen een buikband te dragen. Deze geeft ondersteuning aan je buik. Ze zijn te koop in bijna alle babyzaken en jouw aanschaf kun je dan meteen combineren door lekker te snuffelen tussen alle leuke new born spulletjes. Er gebeurt dus van alles in jouw 9 maanden zwangerschap. Gelukkig maar, want dat betekent dat jouw kindje goed kan groeien. Niet altijd zijn de ongemakken even leuk, maar er is voor de meeste lichamelijke klachten wel een oplossing. Bespreek ook altijd goed met je verloskundige wat jij voelt en ervaart. Het hoort er allemaal een beetje bij. Laat het vooral niet wegnemen dat jij ook super trots mag zijn op jouw mooie dikke buik!
Wil je meer  weten over zwangerschapsmassage? Lees dan: https://mosense.nl/massage-bij-zwangerschap/zwangerschapsmassage

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.