Zij en ik

Delen:

Vragen?

Ik kijk naar haar en blijf even kijken. Bijna met een bepaald soort bewondering. Want waar is dat kleine meisje met haar guitige oogjes en springende krullen. Ergens voel ik me verdrietig. De tijd ging snel. Maar ik voel me ook trots. Ze wordt prachtig groot. En alhoewel ik lang niet meer alles begrijp, en misschien ook wel niet meer weet, voel ik dat zij er wel komt. 

Puberwolk

Mijn dochter wordt een prachtige vrouw. Staat aan het begin van haar leven. Ontdekt de wereld,haar grenzen en scherpt haar mening aan. Maar dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. We noemen het hier thuis de puberwolk. En be ware….als deze boven haar hoofd hangt! Niemand, inclusief mijn dochter, weet wanneer die komt. Het zorgt voor verbijsterende situaties hier. Want, waar mijn kind, het ene moment dansend door de huiskamer zwiert, is zij het andere moment, een (hele boze) wervelstorm die niet te bedwingen is. 

Voorbeeld

Ik heb natuurlijk altijd geweten dat ik als voorbeeld voor haar diende. Menig moment  vond ik die gedachte ook doodeng. Toen ze nog aan mijn hand meeliep, had ik het gevoel dat ik het kon sturen. Maar ik weet ook, dat ik haar dingen uitgelegd en verteld heb, die ik niet altijd zelf heb laten zien. Nu is het moment daar…tenminste zo voel ik dat. Het moment om voor haar,haar podium te pakken. Nu ga ik zien wat er van mijn opvoeding is blijven hangen. En ik zie, ontwikkelingen,situaties, oplossingen en gevoelens ontstaan waar ik soms best verbaasd maar ook heel trots over ben. Ik was, gedurende de jaren die we samen al gehad hebben, soms ook best onzeker of ik het allemaal wel goed deed. Maar als ik nu zie hoe zij de wereld aangaat, hoop ik maar, dat ze dit van mij heeft meegekregen. 

Zij wordt vrouw en ik word oud

Want zo is het! Daar waar zij opbloeit, takel ik af. Zij wordt namelijk mooier,wijzer en sterker. Ik,daarentegen word grijs, heb een leesbril nodig en smeer cremetjes tegen mijn rimpels. Mijn meis ontwikkelt vrouwelijke vormen. Die van mij beginnen te hangen, raken de elasticiteit kwijt. En waar zij, een eindeloze energie heeft worstel ik met alle klachten van de overgang. De overgang, die ervoor zorgt dat ik afscheid neem van vruchtbaarheid maar ook van de vrouw die ik ooit was. En daar tegenover staat mijn mooie dochter, die mij elke dag laat zien, welke prachtige ontwikkelingen naar volwassen worden zij maakt.  

Hoe dan? 

Wat ik me regelmatig afvraag is wie het verzonnen heeft om de puberteit, en al de hormonen die daar bij komen kijken, op hetzelfde moment in te laten gaan als mijn overgang? Nee,maar even serieus,hoe dan?.De term overgangswolk bestaat nog niet thuis maar ik kan je vertellen,hij is er wel! Was het niet veel slimmer geweest als we dit gescheiden hadden doorgemaakt? Of is er, door iets of iemand, bedacht dat deze twee wolken op een goed moment een prachtige regenboog kunnen maken? 

Spiegelbeeld

Spiegeltje,spiegeltje aan de wand…wie is het mooiste meisje van het land? 

Mijn dochter lijkt op mij. Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. En god wat houd ze vaak een spiegel voor. Redelijk confronterend als het om mijn tekortkomingen gaat maar ook machtig mooi als de goede eigenschappen in het zonnetje worden gezet. En zij spiegelt mij nog meer. Want waar ik langzaamaan tevreden ben met de rust en de stabiliteit laat ze me ook iets anders zien. Of eigenlijk terugzien. Want het lijkt wel of ik, omdat ik met haar mee wandel, af en toe nog eens mag kijken naar de film van mijn eigen leven. 

Schatkist

En juist die film en alle bijzondere momenten. Alle eerste keren, het verdriet,plezier en alles wat ze daar tussenin nog leert, dat is waar de regenboog de grond aanraakt. Precies daar ligt haar plekje in de wereld. En precies daar is, waar zij haar schatkist vind. 

 

MoSENSE
Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.