Yin en Yang 

Delen:

Vragen?

En wat dat te maken heeft met jouw slaap- en leefpatroon. Zie jij, je kussen en ben je dan eigenlijk al in dromenland? Of woel jij uren van de ene naar de andere zij? Heb jij overdag last van onrust, vind je het moeilijk om te focussen? Sta dan eens,bewust stil bij de balans van jouw Yin en Yang. 

Tijden van nu

Ik hoor de klacht veel in de praktijk momenteel. Er heerst onrust. De wereld verandert en dat maakt dat jij, je over bepaalde situaties behoorlijk onzeker kunt voelen. Je ondervindt stress en piekergedachten nemen de overhand. Dit heeft invloed op je slaap- en leefpatroon. Er ontstaan concentratieproblemen,vermoeidheids- en gezondheidsklachten. 

Yin

Yin staat in de chinese geneeskunde voor water. En met name als jij rust ,is Yin actief. Deze zorgt ervoor dat de schommelingen die jij overdag meemaakt weer in balans komen door de ontspanning. Yin wordt actief als de zon onder gaat. En als jij erg gevoelig bent dan hebben zelfs, het aansteken van de lampen in jouw huis, invloed op het tijdstip dat Yin zijn werk gaat doen. Er zijn meer factoren die invloed hebben op het functioneren van deze balans. Bijvoorbeeld het kijken van een spannende film. De endorfine die dan vrijkomt maakt dat jouw Yin niet voldoende ruimte krijgt. Maar ook de uitbraak van het corona kan ervoor zorgen dat deze uit balans is geraakt. Door de onzekerheden, het nieuwe leven en werken staan we veel maar “aan”. Ons brein is constant scherp. 

Yang

Yang staat voor vuur. En jouw Yang is vooral overdag aan het werk. Eigenlijk gaat deze aan als de zon dus opkomt. Het zorgt voor energie. Maar juist, omdat jouw Yin veel maar aan staat, in de tijd van nu hebben veel mensen last van een disbalans tussen beide tekens. 

Op zoek naar evenwicht

Dat Yin en Yang met elkaar in evenwicht zijn is dus belangrijk. Een  verstoring kan vervelende gevolgen hebben. Het heeft grote invloed op jouw functioneren. Zowel jouw lichaam als jouw geest reageert op, bijvoorbeeld, slaaptekort. Een goed dag- en nachtritme kan je helpen. Jij creëert dan een soort wekkertje in je hoofd. Waardoor de Yin maar ook Yang weet wanneer het actief moet zijn. 

Helende handen of een verhelderend gesprek

Door een massage stimuleren wij de aanmaak van melatonine. Dit stofje helpt jou om rustig in slaap te vallen. Word jij dus vaak wakker of lig je uren te draaien? Plan dan eens een ontspannende massage in de avonduren. Vind je het lastig om jouw onzekerheden, onrust of gedachte een goed plekje te geven ga dan eens in gesprek met iemand die je helpt deze in kaart te brengen. 

Drukpunten

Bovenop je hoofd, in het midden van je kruin zit een drukpunt. De geneesheren in China noemen dit het Du Mai 20 punt. Ervaar jij veel onrustige gedachte in je hoofd? Druk dan eens licht op deze plek. Het doet jouw Ying activiteit dalen. het plekje tussen je ogen, net boven je neusvleugel ( Yintang punt) kalmeert ook. Het hart 7 punt vind je aan jouw pinkzijde aan de binnenkant van je pols. Masseer dit maar eens zachtjes. Het stimuleert de Yin waardoor jouw stress activiteit daalt. Het zijn simpele massage technieken die jij, gemakkelijk, bij jezelf kunt uitvoeren. 

Zorg ervoor dat jij bewust even tijd voor jezelf neemt. Bijvoorbeeld als je net gedouched hebt of vlak voordat jij naar bed gaat. 

 

MoSENSE


Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.