We hebben er allemaal weleens van gehoord…

Delen:

Vragen?

 

Je lymfeklieren. Bijna iedereen weet wel dat we ze hebben. Maar, wat doen deze nu precies in jouw lichaam? De lymfe hebben een erg belangrijke taak. Als de functies in de lymfe verstoord zijn, kan dat vervelende klachten geven. Daarom in dit blog, eens aandacht voor onze lymfeklieren. Wat doen ze nu precies? Waar kan je aan herkennen dat er een verstoring zit, en wat is hier aan te doen?

De taken van de lymfeklieren.

 

Lymfeklieren zitten overal in je lichaam. En ik schreef al dat ze een erg belangrijke taak hebben. Je lymfe zijn namelijk een soort zuiveringssysteem. Ze verzamelen stoffen die niet in jouw lichaam thuis horen. Ook zorgen zij voor de afvoer van deze stoffen. Hierdoor krijgen de afvalstoffen niet de kans zich op te hopen in jouw lijf. En dit hele proces zorgt er weer voor, dat jouw immuunsysteem gestimuleerd wordt. Zolang de lymfeklieren dus hun werk goed kunnen doen, zal jij je fit en gezond voelen.

Een verstoring in de lymfe.

 

Als de afvoer van de afvalstoffen verstoord raakt, krijg jij lichamelijke klachten. Als afvalstoffen in jouw lichaam aanwezig blijven, gaan ze zich ophopen. Aan de buitenkant is dit vaak te herkennen aan een zwelling. Je lymfestelsel raakt vrij vaak en snel verstoord. Als jij, bijvoorbeeld, je vinger stoot kan er al een zwelling ontstaan. Maar ook door kneuzingen of sportblessures kunnen afvalstoffen zich gaan ophopen. Meestal herstelt jouw lichaam zich vanzelf. Maar soms is het beter, eens langs te gaan bij een huisarts. Zeker als de zwelling lang aanhoudt of als die ontsteking maar niet weg gaat.

Na een operatie.

 

Als er na een operatie die je hebt ondergaan wondvocht achter blijft, is dat ook een voorbeeld van overtollig vocht en afval. Een lymfedrainagemassage kan hierbij dan helpen. Bij een borstamputatie, vaak ten gevolge van kwaadaardige cellen, worden lymfeklieren weggehaald in de oksel. Dit zorgt ervoor, dat de afvalstoffen aan die zijde niet afgevoerd kunnen worden. Er ontstaat een ophoping. De arm wordt dikker en pijnlijk. Na verloop van tijd kan deze zelfs, zijn functie verliezen. Door een massage van de lymfeklier in de hals, wordt je lichaam gestimuleerd om de afvoer, via deze nieuwe weg, te laten verlopen.

Lymfedrainagemassage.

 

Een lymfedrainagemassage stimuleert jouw lichaam, de overtollige afvalstoffen af te voeren. Het is een ritmische en rustige massage techniek, die geen pijn doet. Door middel van zachte, ronddraaiende bewegingen ontstaat er een opening in jouw lymfe. Gedurende de massage zal de druk van de bewegingen afnemen. Dit zorgt ervoor dat de lymfe zich weer gaan sluiten en er een afvoer kan plaats vinden.

Inge verteld:

5 jaar geleden werd er bij mijn moeder kanker geconstateerd. Deze kanker was zich als een spinnenweb aan het uitbreiden. Gelukkig kon de kanker in combinatie met een chemokuur operatief verwijderd worden. Omdat de kans bestond dat de kanker zich via haar lymfe zou uitzaaien, werden tijdens de operatie de lymfeklieren in haar oksel verwijderd. Ook werd de borst, van mijn moeder geamputeerd. Tijdens haar revalidatie is ze begonnen met de lymfedrainagemassage van haar aangedane oksel en onderarm. Deze massages zorgde ervoor dat de afvalstoffen via haar hals werden afgevoerd. In het begin kreeg ze deze massage elke week. Langzaamaan werd dit afgebouwd. Mijn moeder heeft geen dag pijn gehad. Ook zijn zwellingen uitgebleven. Inmiddels kan ze weer alles met haar arm. De lymfedrainagemassages zijn dus, een heel belangrijk onderdeel geweest van haar herstel.

Heb jij last van:

 

Bovenstaand een bijzonder verhaal waarbij goed duidelijk wordt wat voor positieve invloeden een massage kan hebben. Ik benoemde al klachten als kneuzingen, ontstekingen en wondvocht na een operatie. Maar ook bij onderstaande klachten kan een lymfedrainagemassage positieve effecten hebben:

*Verzuurde spieren

*Huidproblemen ( zoals acne of puistjes)’

* RSI klachten (Lees in ons blog ‘RSI’ welke klachten hier bij horen)

*Fibromyalgie

*Chronische vermoeidheid

Over Inge zelf:

 

Naast de ontspanning- sport- en bindweefselmassages is Inge gediplomeerd voor de lymfedrainagemassage van het hoofd, de nek en de hals. Herken jij, je in 1 van de klachten of heb je een operatie ondergaan? Wellicht kan deze techniek van masseren je helpen in je herstel. Maak gerust eens een afspraak met Inge. Afhankelijk van de klacht zal ze samen met jou de juiste behandeling bespreken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.