Wat is het piriformis syndroom?

Delen:

Vragen?

Bij het piriformis syndroom is er vooral sprake van een stekende pijn in jouw bil. Dit ontstaat omdat een grote zenuw (nervus ischiadicus) die vanuit je onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt. Deze zenuw loopt in de bil tussen meerdere diep gelegen bilspieren, waarvan de piriformis spier er één is. Doordat de piriformis spier overbelast is, kan deze zenuw geïrriteerd raken, wat uiteindelijk weer leidt tot pijnklachten in jouw bil. 

Welke symptomen heb ik dan?

Een diepe pijn van binnenuit in jouw bil is het meeste voorkomende symptoom. Deze pijn komt opzetten als jij gaat zitten of langdurig op je zij ligt. Andere symptomen zijn:

Drukpijn in het midden van de bil.

Pijn aan je heup. 

Uitstralende pijn aan de achterkant van je been.

Pijn die verergert na lange tijd zitten,liggen op je zij, lopen of rennen.

De pijn neemt af nadat men is gaan liggen op de rug.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Oorzaken kunnen het gevolg zijn van overbelasting, een ongeluk, een val of een standsafwijking in het lichaam. Deze standsafwijking zorgt voor een constante druk op het piriformis waardoor er een overbelasting ontstaat. Een verdikking of verkorting van de spier kan ook de oorzaak zijn van jouw klacht. 

Met welke behandeling kom ik er weer vanaf? 

Een fysiotherapeut kan helpend zijn. Deze zal jouw oefeningen meegeven waardoor jouw houding veranderd of jouw de spanning op je piriformis verminderd. Goed in beweging blijven is essentieel. Hierdoor verleng jij eigenlijk de spier. Ook het aansterken van je spieren rondom de piriformis zorgen ervoor dat de spanning en belastbaarheid verdeeld wordt. Alle behandelingen starten veelal met rust. Een pijnstiller zoals paracetamol in combinatie met een ontstekingsremmer kunnen ervoor zorgen dat pijnklachten stabiel blijven.

Massage

Een massage zorgt ervoor dat de spanning op de spier afneemt. Hierdoor vindt er genezing plaats in de overbelasting. Ook heeft een massage invloed op de verwerking van jouw afvalstoffen. Omdat er rondom of in de piriformis een kwetsuur zit hebben zich daar ook afvalstoffen opgehoopt. De afvoer van deze stoffen draagt bij aan herstel. 

 

De diagnose piriformis syndroom hoor je niet vaak. Toch hebben veel mensen hier last van. Het is een vervelende en pijnlijke kwaal. Ook in combinatie met fysio of pijnstilling kan een bezoekje aan Mosense een zeer positief effect hebben op revalidatie,herstel en pijnklachten. Loop er dus niet te lang mee rond. Twijfel jij of jouw piriformis overbelast is laat ons er dan gerust eens even een onderzoek naar doen. 

 

Mosense

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.