Wat is collageen en wat doet het voor je lichaam?

Delen:

Vragen?

We hebben er allemaal weleens van gehoord. En ben jij midden twintig dan is de kans groot dat jij al merkt dat jouw lichaam minder collageen heeft. Jullie weten waarschijnlijk wel dat de aanmaak van collageen invloed heeft op bijvoorbeeld het krijgen van rimpels. Maar wist jij dat collageen veel meer doet voor en in jouw lijf? We nemen je, in dit blog even mee naar de werking van dit belangrijke eiwit. 

Wat is het precies? 

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in ons lichaam. Het is ook het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het is het belangrijkste ingrediënt van je spieren, gewrichten, huid en haar. Het zorgt voor stevigheid. Collageenvezels in jouw opperhuid, de dermis genoemd, beïnvloeden jouw huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Het versterkt je huid en haar. Maakt jouw lichaam genoeg collageen aan dan kan het zelfs verlichting geven in spier en gewrichtspijn. En jawel collageen vermindert rimpels :). En omdat heel precies uit te leggen moeten we eigenlijk schrijven dat de aanmaak van collageen zorgt voor elastische tijd. 

Hoe komt mijn lichaam aan collageen? 

Er is goed nieuws want jouw lijf maakt deze eiwitten zelf aan. Helaas is er ook slecht nieuws. Want vanaf je twintigste levensjaar maakt jouw lichaam per jaar 1% minder collageen aan. Het verlies van dit eiwit zorgt met name voor huidveroudering. Maar ook zul jij naarmate je ouder wordt gaan merken dat je minder flexibel bent. Dit komt omdat jouw lichaam eigenlijk een tekort heeft opgebouwd aan dit lijmvormig eiwit. 

Kun je zelf extra collageen toedienen? 

Jazeker kan dat! Het is zelfs heel belangrijk dit te doen. Want naast het feit dat dit voorkomt dat jij vroeg of veel rimpels krijgt zorgt dit er ook voor dat jouw spieren en gewrichten zo lang mogelijk soepel blijven. Waar haal je deze extra toevoeging dan vandaan? Uit voornamelijk voeding. Met name in bepaalde soorten vis zit veel collageen maar ook in oranje groenten zoals pompoen en wortels. Dierlijke eiwitten zoals kip,rundvlees en eieren zijn prima bouwstenen voor de productie van dit eiwit. 

Natuurlijk bestaan er ook supplementen die de aanmaak van extra collageen stimuleren. Laat je daarvoor wel goed informeren bij een drogist of reformwinkel. 

Mosense

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.