Wat gebeurd er als jij slaapt?

Delen:

Vragen?

Als je erover nadenkt is het maar een gek iets. Je sluit je ogen en als je ze weer open doet is het ineens uren later of de volgende dag. Wij denken dat we in deze uren niks gedaan hebben maar tijdens jouw slaapuren heb jij hard gewerkt aan jouw mentale en lichamelijke gezondheid. Een goede nachtrust en voldoende slaap is essentieel. Wat gebeurd er nu precies als we lekker onder de wol kruipen? 

Reset

Tijdens het slapen rust jij uit. In feite herstel jij je lichaam en geest. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jij de emoties van je dag kunt verwerken. Wist jij dat slapen ervoor zorgt dat je de dingen die je de dag ervoor bewust en onbewust geleerd hebt kunt onthouden? . Je reset als ware je brein. Dit zorgt ervoor dat we de volgende dag weer ruimte hebben om nieuwe kennis,emoties en prikkels te verwerken. 

Slapen doe je in fases

Als jij ligt te snurken doorloopt jouw lichaam een aantal fases. We noemen dit ook wel je slaapcyclus. Elke cyclus duurt ongeveer 90-120 min. In deze minuten doorloop je 4 fases. Als jij een beetje meerekent weet je dus dat jij gedurende de nacht meerdere van deze cyclussen meemaakt. 

Fase 1: De inslaapfase

Jouw hersenactiviteit neemt af en je ogen vallen dicht. We zweven een beetje tussen slapen en waken in. Deze eerste fase duurt een paar minuutjes.

Fase 2: De lichte slaap

Je slaapt wel maar nog niet heel diep. Geluidjes,het gesnurk van je partner of andere prikkels kunnen je gemakkelijk weer wakker maken. Als jij in deze fase wakker word heb je het gevoel dat je helemaal nog niet geslapen hebt. Deze fase duurt ongeveer een uurtje. 

Fase 3: Je diepe slaap

Jouw ademhaling wordt regelmatiger. Je hartritme daalt en jouw spieren ontspannen.Deze fase is erg belangrijk voor jouw lichamelijk rust en herstel. Word jij wakker in fase 3 dan kun je echt even in de war zijn. Het duurt soms wel enkele minuten om te beseffen waar je bent en wat je eigenlijk aan het doen was. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. 

Fase 4: Je REM slaap

Ook wel droomslaap genoemd. Tijdens deze fase zijn jouw spieren volledig ontspannen maar werken onze hersenen op volle toeren. Jouw brein is bezig met het verwerken van de gegevens,emoties en prikkels. Jouw langetermijngeheugen heeft een actieve functie tijdens deze fase.Ook vindt er emotioneel herstel plaats. Dit kan gepaard gaan met kleine schokjes van jouw lichaam, snelle oogbewegingen en dromen. Deze fase duurt ongeveer 20 min en daarmee sluit jij de slaapcyclus af. 

Fit voor een nieuwe dag

Na elke slaapcyclus word je even wakker. Dat heb jij vaak helemaal niet in de gaten. Het duurt ook maar enkele seconden. Hierna begin jij weer gewoon aan fase 1. Doorloop jij al je fases zonder storingen dan ben jij de volgende weer uitgerust en fit. 

Wist jij dat je tijdens een ontspanningsmassage bij ons op tafel ook een aantal fases van je slaapcyclus doorloopt? We noemen dit ook wel een powernap. Een powernap kent veel voordelen maar ook een aantal nadelen. Benieuwd hoe dit zit? Hou dan het blog van volgende week in de gaten. 

Mosense

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.