Waarom krijg je kramp en wat kun je eraan doen? 

Delen:

Vragen?

Kramp: het onvrijwillig aanspannen van een spier. 

En dat is precies de juiste omschrijving. Want kramp komt altijd onaangekondigd, het overvalt je en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Wat gebeurd er nu eigenlijk en vooral wat kan je eraan doen? 

Wat gebeurd er precies? 

Bij spierkramp reageren al jouw zenuwen tegelijkertijd. Hierdoor trekken de spieren samen. Maar omdat dit zo plotseling gebeurd trekt deze spiergroep zich als ware verkeerd samen. Er wordt een verkeerd en verstoord signaal afgegeven door jouw lichaam en het gevolg is dat de spiervezels samentrekken. Dit noemen we en ervaar jij als kramp. Kramp ontstaat namelijk meestal tijdens of na inspanning. Jouw spier raakt overbelast of uitgeput. Maar deze pijnlijke samentrekking kan ook getriggerd worden als jij lang in een verkeerde houding hebt gezeten, te strakke kleding draagt of bepaalde tekorten in vitamines en mineralen hebt. Word jij s’nachts ooit wakker van krampen dan heb jij last van nachtelijke spierkramp. Dit is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen. 

Wat kun je eraan doen? 

Het juiste doen bij kramp is meestal even zoeken. Stretchen kan helpend zijn en vaak werkt het als je dit in tegengestelde richting doet. Voorzichtig bewegen helpt ook. Wrijven en licht oprekken is ook helend. Het gaat er vooral om dat jij de spier weer langer maakt. Hierdoor kan hij makkelijker terug naar de functie die hij eigenlijk heeft. Doe het wel voorzichtig want te hard wrijven of stretchen kan kleine spierscheurtjes veroorzaken. De nachtelijke kramp vindt vaak plaats in je voet. De tenen naar je toe trekken of heel voorzichtig op de voet gaan staan helpt je de samentrekking van deze spieren weer te normaliseren. 

Heb jij veel last van krampen drink dan eens wat meer water. Dehydrateren ( uitdrogen) is een veel voorkomende oorzaak. Maar ook het dragen van goede schoenen kan ervoor zorgen dat jouw krampklachten minder worden. Tevens is een tekort aan magnesium een bekende oorzaak. Dit is makkelijk aan te vullen door het gebruik van supplementen. 

Is masseren bij of na kramp een goed idee? 

Als de ergste kramp voorbij is kan massage je helpen de doorbloeding te verbeteren en de spier weer te ontspannen. Ook zorgt een massage ervoor dat de spier weer langer wordt. Let wel op want als jouw krampen ontstaan door intensief sporten met warm weer dan mag er juist niet gemasseerd worden. Een massage werkt namelijk vochtafdrijvend. Juist dit vochttekort door de intensieve inspanning zorgt voor de kramp op dat moment. Het aanvullen van dit vochttekort is dan juist wat jou gaat helpen. 

Preventieve behandeling. Want sport jij veel, ben je zwanger of gewoon bekend met spierkrampen? Dan kunnen wij bij mosense van betekenis zijn. Niet alleen zorgen wij er dan  preventief voor dat jouw spier verlengd en hiermee de kans op samentrekkingen dus verminderd. Jouw spieren kunnen bij ons op tafel ontspannen na de inspanning die jij geleverd hebt. 

En denk jij dat magnesium een goede aanvulling op jouw mineralen zou zijn? Vraag dan eens naar de uitgebalanceerde voeding supplementen die mosense in het assortiment heeft. 

Rek en stretch jij regelmatig omdat jouw spieren onvrijwillig aanspannen? Dan zijn wij benieuwd wat jij van dit blog vond? 

Mosense

 

 
Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.