Oud gedrag afleren en nieuw gedrag aanleren. Het lijkt zo simpel maar dat is het alles behalve. Wist jij dat jouw brein het liefste geen gedragsveranderingen heeft? Jouw brein is hoofdoorzaak nummer 1 om veranderingen in je gedrag tegen te gaan. Zelfs als deze een negatieve invloed hebben op jouw bestaan.
Wat gebeurt er met mijn brein?
Gewoontegedrag is relatief ongevoelig voor de gevolgen van dat gedrag zelf. Dat wil zeggen dat een gewoonte blijft bestaan ook al heeft die negatieve consequenties. Jouw brein vindt het dus prettiger dat jouw gedrag onveranderd blijft. Het is de angst voor het onbekende. Alleen al de gedachte aan veranderingen wekt heftige emoties op. Deze hebben invloed op jouw stemming en kunnen zelfs weerslag hebben op jouw lijf. Bij het inzetten van een verandering komt jouw hersenpan direct met allerlei excuses om dit rare plan niet door te zetten. We noemen het weleens stemmetjes,beren op de weg. Deze stemmen schreeuwen om het hardst. De beren zijn angstaanjagend en jouw brein verzint echt van alles om ervoor te zorgen dat er geen verandering plaatsvindt. Sta jij 100% achter je keuze dan is je kans van slagen het grootst maar ben jij een beetje wankel in je besluit dan zul jij waarschijnlijk zwichten voor alle redenen die jouw hoofd je ingeeft.
Voorbereiding is het halve werk
Goed voorbereid aan je verandering beginnen is heel belangrijk. Zorg ervoor dat jij dus volledig achter je keuze staat. Waarom wil jij je gedrag veranderen? Wat zijn jouw redenen en argumenten? Het is slim om bij elk argument alvast een negatief tegen argument te bedenken. Dat schreeuwende stemmetje komt toch maar als jij deze al de kop kunt indrukken met een krachtig weerwoord sta je sterker in je besluit. Schrijf dingen op. Zo kun je bij een moeilijk moment je teksten erbij pakken. De herhaling zorgt ervoor dat jij altijd terug kunt naar je redenen en argumenten waarom jij vond en vooral vind dat je wel degelijk deze verandering gaat voortzetten. Laat je niks wijs maken. Je brein is paniek. Tenslotte houd deze niet van verandering. Voel je dat je even ‘zwak’ bent, probeer dan eens te analyseren wat voor onzin je hersenen eigenlijk uitkramen.
21 dagen
21 lange dagen want zolang duurt het gemiddeld om jouw gedachten te laten ervaren dat jij niet voor hun gat te vangen bent. Na 21 dagen gemiddeld begint jouw brein langzaamaan te accepteren dat er een verandering plaatsvindt. Een gedragsverandering is een proces. In dit proces zet jij 6 stappen. Gemiddeld heb jij dus 21 dagen nodig om deze 6 stappen succesvol af te ronden. En als je eraan begint dan lijken 21 dagen eindeloos ver weg. Maar bedenk je eens dat jij je al een lange tijd van je leven vasthield aan gewoonte. Dan is 21 dagen toch eigenlijk niks!
Wonderen
En deze wonderen ontstaan bij ons op tafel! Een massage kan bijdragen aan het volhouden van nieuw gedrag. En dat is heerlijk nieuws. Want om je gedrag blijvend te veranderen is een hoop kracht en doorzettingsvermogen nodig. Niet alleen zorgt een massage ervoor dat de stress die jij hierdoor ervaart wordt weggenomen, een massage geeft je daadwerkelijk het gevoel dat jij de 6 stappen van je proces aan kunt. Endorfine, je weet het vast nog wel. Het stofje dat verantwoordelijk is voor jouw geluksgevoel. Dat stofje zorgt ervoor dat jij veel weerbaarder bent tegen al die beren in het bos. Dit gelukshormoontje voorkomt dat jij overschreeuwd raakt door de stemmetjes van afkeuring. En laat nou net dit happy wondertje vrijkomen bij een relaxte massage 👍.
Ga ervoor,geloof er 100% in en gun jezelf een heerlijk relax-moment.
Zonnige groeten
Tekst: Fiducia
Esther van de Moosdijk