Vellen aan je lijf

Delen:

Vragen?

 

Dit jaar heb ik echt mijn best gedaan om zo bruin mogelijk te worden. Ik liep dagen in een korte broek. Smeerde me in met 100% super bruin lotion. Bezocht meerdere malen de zee, en pufte me door temperaturen van wel 40 graden. Het resultaat was verbluffend. Ik werd prachtig en bijna egaal bruin. S’avonds moest ik 2x checken of ik daadwerkelijk wel mijn bikini had uitgedaan.

En ja, ik schrijf bewust in de verleden tijd. Want amper nog geen week, na al deze moeite, vliegt de schrik me om mijn oren… De vellen hangen aan mijn lijf. Het begint met een heel klein velletje. Maar, ondanks dat ik me elke dag insmeerde met after sun duurt het maar een paar dagen voordat ik volledig aan het vervellen ben. Weg mooie gezonde IBIZA teint. Weg bruin!

Waarom?

“Oh dat heb ik nu ook altijd! Echt zo balen en waarom?” dat was het antwoord van een lieve vriendin die in mijn ‘vervelweek’ een kop koffie kwam drinken. Ik moest in eerste instantie erg lachen om de vraag waarom? Maar hij bleef ook in mijn hoofd hangen. Want inderdaad, waarom eigenlijk, waarom besluit mijn ( en waarschijnlijk ook jou) lichaam om te gaan vervellen? Wist jij dat het bij reptielen gebeurd omdat zij gewoon letterlijk te strak in hun vel zitten?

Hoe werkt dat dan bij ons?

Om goed te snappen waarom dit proces bij ons plaats vind moet je eerst weten, dat bruin worden, eigenlijk een bescherming is, die ons lichaam aangaat, voor de UV stralen van de zon. In feite bouwt ons lichaam cellen op die deze straling tegen gaan. Een laagje extra pigment. Of je nu, mooi bruin wordt of zo rood als een kreeft, de kleur die je krijgt, beschouwd jouw lichaam altijd als verbranding. Er is teveel aanmaak van melanine ( pigment). Dit zorgt ervoor dat jouw opperhuid dikker word, zodat deze goed beschermd is tegen de zon. Maar, die extra laag moet er ook weer vanaf. Juist omdat er in deze laag, wellicht schadelijke stoffen zitten die jouw ziek kunnen maken. Denk maar eens aan huidkanker die door de zon veroorzaakt kan worden. De enige manier om deze opperhuid te laten verdwijnen, is door te vervelling.

Dankbaar zijn

Eigenlijk moeten we ons lijf dus heel erg dankbaar zijn. Het is in staat om ons te behoeden voor ernstige kwalen. Als jij na een dagje strand dus gaat vervellen betekend dit dat jij bij een volgende stranddag meer bescherming nodig hebt. Het liefste word ik heel snel bruin maar jouw teint langzaam laten kleuren is veel beter. Zorg voor een goede zonnebrand met een goede factor die jouw beschermd tegen de UV stralen.

Wij zijn nog net op tijd…

Want deze week belooft nog zomers te worden. Zorg dus dat jij goed voorbereid de zon in gaat!

Lees ook nog even door het blog: https://mosense.nl/blog/lekker-in-de-zon-maar-vergeet-niet-goed-voor-jouw-huid-te-zorgen

Geniet fijn van de mooie na zomerweek!

MoSENSE

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.