Vaarwel vlees

Delen:

Vragen?

Carne (vlees) valle (vaarwel)

Als jij nu al snapt waar dit blog heen gaat vind ik dat super knap. Maar ik maak het gewoon nog een stukje lastiger. Want ook het volgende woord heeft te maken met het blog onderwerp van deze week.

Carres navalis(scheepswagen)

Begint er al iets te dagen? Ik ben bang van niet. Ik ga jullie helpen. Lees lekker door zodat jij straks goed voorbereid achter de polonaise aan kunt sluiten.

Want ‘vaarwel vlees’, carnavalle ( jahha het kwartje is nu gevallen,toch?) is een betekenis van het zotste feest in Brabant!Carnaval is van oorsprong het feest dat gevierd word voor de aanvang van de vastentijd, die 40 dagen duurt. En nu vraag jij je vast af waar Carres navalis dan vanaf stamt? De scheepswagens duiden de versierde wagens aan die in de vele optochten voorbij komen.

Carnaval is dus het onderwerp van het blog van deze week. En het is in volle gang! En voor wie denkt dat het afgelopen zaterdag (voor sommige vrijdag al) begonnen is, die heeft het mis. Carnavalstijd begint op de 11de van de 11 om 11.11 uur! De tijd dat er in bijna alle gemeente bekend gemaakt word wie er dat jaar prins carnaval zal zijn.

Praoten in een tonnetje

Na de bekendmaking van de nieuwe prins carnaval beginnen op veel plekken de tonpraoters avonden. En als je gaat zoeken naar de betekenis van dit woord kom je erachter dat het eigenlijk helemaal niet bestaat. De echte feestvierders van het carnaval hebben er zelf een betekenis aangegeven.

Tonpraoten: onzinnig praten. Zwammen en bazelen, uit je nek lullen en onzin verkopen.

Tonpraoten is een vorm van cabaret die vaak letterlijk vanuit een ton(netje) word voorgedragen. De klets gaat meestal over allerlei zaken die in jouw gemeente aan de hand zijn. Het gaat over het dagelijkse leven en vaak zijn de ‘hoog-gekleden en plaatselijk bekende”de spreekwoordelijke L*L. De tonpraoter verschuilt zich dan achter een typetje en een tonnetje om op deze manier alles vrijuit te kunnen zeggen.

De nieuwe burgemeester

Om precies 11 over 2 carnavalszaterdag is de aftrap! De sleutel van jouw gemeente word overhandigd aan de nieuwe Prins Carnaval! Deze neemt gedurende de feestdagen het bestuur van de gemeente over. Alle gemeente waar carnaval gevierd word, worden tijdelijk onderdeel van een narrewijk. Woonde ik gisteren nog in Geldrop, woon ik vandaag de (carnavals)dag in het lappegat. Niet langer heeft de burgemeester wat te vertellen, mijn dorp word bestuurd door een feestelijke raad van 11 met aan het hoofd Prins Carnaval.

Alaaf,eieren met spek, verkleedpartijtje en veul,heul veul bier

En ben jij nu een echte carnavalsvierder dan heb jij bij het lezen van dit kopje vast een grote glimlach gekregen. Want in slechts vier woorden gaf ik aan wat carnaval vooral betekend. Eieren met spek. Het carnavalsontbijt wat vele van jullie herkennen. Ik at het vroeger in de kroeg. Het was de start van een nieuwe dag. Ik was ervan overtuigd, dat het vet van de eieren, goed was tegen mijn kater. Inmiddels moet ik toegeven dat mijn houten kop waarschijnlijk verdween door het biertje wat ik erbij dronk ;). En ook dat biertje was het begin van een nieuwe carnavalsdag. En vele van jullie weten dat het echt niet bij dat ene biertje bleef….veul,heul veul bier! En hoe meer je dronk van dit mooie goud hoe minder je voor gek stond in je kostuum. Ik heb wat creaties voorbij zien komen! Wat een tijd en energie werd erin gestoken. En als je een bekende zag..dan roep je met carnaval niet gewoon goede dag, tijdens de zotste dagen van het jaar roepen we met zijn alle ALAAF! En wil je dat nu helemaal goed doen dan doe je dat maar liefst 3x achter elkaar.

Sluit jij aan…

In de polonaise? Of haak jij, voor de deur bij MoSENSE af? Dat kan gewoon! Wij zijn ook tijdens carnaval geopend. Natuurlijk begroeten wij jou met een Alaaf, maar daarna mag jij je je boerenkiel aan het haakje hangen en brengen wij de rust terug. Ontduik jij dus liever de gekste dagen van het jaar dan zien wij jou graag!

Duik jij er wel vol in? Dan wensen wij jullie een fantastisch doldwaas carnaval en zien we je weer als Geldrop weer gewoon Geldrop heet.

MoSENSE

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.