Tinnitus

Delen:

Vragen?

Oftewel oorsuizen. Een piepend, zoemend of suizend geluid dat jij door één of beide oren hoort. Dit geluid komt niet uit jouw omgeving maar zit van binnen. Hierdoor ben jij de enige die dit geluid hoort. Bijna iedereen die last heeft van tinnitus hoort een ander geluid. Suizen, rinkelen, fluiten, kraken of zoemen bijvoorbeeld. Ook kan het geluid bij de een als dof ervaren worden, terwijl de ander gek wordt van een schel geluid. Sommige mensen hebben tijdelijk last, maar er zijn ook mensen die het elke dag, constant horen.


Hoe ontstaat oorsuizen?

Eigenlijk is erover de oorzaak weinig bekend. Artsen en onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met overactieve hersencellen in het gehoorgebied. Ook de gehoorcellen in jouw binnenoor spelen waarschijnlijk een rol bij tinnitus. Als deze beschadigd zijn door, bijvoorbeeld:
langdurige oorontsteking
ontsteking van de gehoorcellen
beschadiging door lawaai (ontploffing, discotheek of constante harde geluiden tijdens het werk)
Ook is bekend dat er een aantal medicijnen, oorsuizen, als vervelende bijwerking hebben. Vernauwingen van de bloedvaten kunnen ook een oorzaak zijn. In feite hoor je dan constant jouw bloedstroom door je oren gaan. Heb jij een periode met veel stress? Dan kan oorsuizen opspelen. Maar ook een flinke (neus)verkoudheid kan een vervelende piep in je oren veroorzaken.


Wat kun je eraan doen?

Een behandeling tegen sinnitus heeft vooral te maken met de oorzaak. Heb jij veel stress en hoor jij in die periode veel geluiden dan is het logisch dat jij een manier zoekt om de stress te verminderen. Gebruik jij bepaalde medicijnen die oorsuizen als bijwerking geven? Overleg dan eens met je arts of er andere medicijnen zijn. Is jou tinnitus niet van tijdelijke aard, dan is er helaas maar weinig aan te doen.


We geven wel een paar tips

Er bestaan apparaatjes voor op het oor tegen oorsuizen. Ze heten tinnitusmaskeerders. Ze maken een aangenaam geluid dat het oorsuizen kan overstemmen.
Soms kan muziek het oorsuizen even doen verdwijnen. Zo kan muziek via oordopjes helpen.
Is het oorsuizen bij een verkoudheid ontstaan? Dan kunnen neusdruppels met xylomethazoline soms helpen.
Werk jij in ruimte met veel harde geluiden? Maak dan gebruik van oordoppen of oorkappen. Hierdoor voorkom jij een beschadiging aan de gehoorgangen.


MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.