Stress

Delen:

Vragen?

 

Stress is, zeker vandaag de dag, iets waar we (bijna) allemaal weleens mee te maken hebben. De een wat minder als de ander, maar het gevoel dat er meer van je gevraagd wordt dan je aankunt herkennen de meeste van jullie wel. Stress zorgt ervoor dat jij niet optimaal kunt presteren. Zeker als spanningen lange tijd aanhouden is de kans groot dat je hier overspannen van raakt. Het is dus belangrijk om goed op je stressniveau te letten en ervoor te zorgen dat je niet lichamelijk of geestelijk opgebrand raakt. Maar hoe doe jij dat nu met jouw drukke agenda, werk en gezin?

stresssignalen

 

Er zijn een heleboel signalen die kunnen duiden op stress. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat jij een veel korter lontje hebt als normaal. Veel gehoorde klachten zijn:

Extreme vermoeidheid

Piekeren, twijfelen,

Gevoel van ‘watten in het hoofd’

Snel afgeleid zijn, moeite met concentreren

Sneller emotioneel

 Pijn in de nek of schouders

Maagklachten

 Geen zin meer hebben in sociale activiteiten

Moeite met inslapen.

Herken jij jezelf in 1 of meerdere van bovenstaande punten dan is het goed om je inspanningen en momenten van ontspanning eens onder de loep te nemen.

Stap 1 en het vervolg

 

Leer je signalen (her)kennen: Ieder lijf heeft zijn eigen signalen om aan te geven dat er teveel stress aanwezig is. Hoe beter en hoe eerder jij, deze signalen, bij jezelf kunt herkennen, hoe sneller jij hierop actie kunt ondernemen.

Ontladen:  Alle spanning die zich in jouw lichaam opbouwt moet ook ruimte krijgen om weer af te bouwen. We noemen dit ontladen. Dit kan je, bijvoorbeeld, doen door te sporten. Maar ook als jij even fanatiek de tuin aanpakt kan dat zorgen voor ontlading. Fysiek aan de slag gaan is een prima manier om de spanning kwijt te raken.

Een gezond lichaam: Goede voeding zorgt ervoor dat jouw lichaam fit en gezond blijft. Dit is nodig om de drukte van alledag aan te kunnen. Als jouw lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt heeft het ook voldoende energie.

Balans tussen in- en ontspanning:  De boog kan niet altijd gespannen staan. Zorg daarom voor een goede balans tussen in- en ontspanning. Dat klinkt veel lastiger dan het is. Heb jij een drukke werkdag? Eet dan, in ieder geval, je lunch niet achter de computer maar, neem heel even, afstand van je werk. Op deze manier kun je echt tot ontspanning komen.

Tijd voor Aktie

 

Stress ontstaat niet zomaar. Die komt ergens vandaan. Stil staan, bij hoe jouw leven verloopt en of jij daar nog gelukkig mee bent, brengt vaak al goede inzichten. Ben jij de hele dag bezig om al de touwtjes in handen te houden, zorg jij voor iedereen behalve jezelf, heb jij stapels werk waar geen einde aan lijkt te komen? Vaak zijn er duidelijke oorzaken die jouw spanning doet opbouwen. Probeer daar eens naar op zoek te gaan. Want als je de oorzaak weet, kun je ook iets gaan veranderen.

De 4 punten hierboven gaan je helpen om de balans terug te vinden. Voel jij dat jouw stressniveau eigenlijk de top al heeft bereikt? Kom dan eens langs bij ons. Een massage helpt om de (spier)spanning in je lijf te verminderen. Er ontstaat weer ruimte. En dat gebeurt niet alleen in jouw lijf maar ook in jouw hoofd. Tijdens de massage komen er allerlei stofjes vrij waar jij je gelukkiger van gaat voelen. En door dat geluksgevoel krijgt stress geen kans.

MoSENSE

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.