Ben jij al in de sportschool geweest en heb jij, daarmee je goede voornemen vast kunnen houden? Als eerste dan een groot compliment! Want in een eerder blog heb je al kunnen lezen dat het best heel lastig kan zijn om je goede voornemen ook vol te houden. Ik ben benieuwd…had jij de volgende dag last van spierpijn? Vast wel. En dat is eigenlijk ook heel normaal. Ik leg, in dit blog, uit hoe dat komt en verder geef ik antwoordt op de vraag: sporten als je spierpijn hebt, mag dat?
Verlate spierpijn
Zo noemen we de spierpijn die pas later optreedt. Tijdens de beoefening van jouw sport of meteen hierna voel jij eigenlijk nog niks. Maar dan de volgende dag… jouw spieren, voelen zo stijf en pijnlijk, dat je amper je bed uit kunt komen. De doorbloeding van je spieren is weer geoptimaliseerd en de beschadiging die jouw spiercellen en weefsel heeft opgelopen begint pijntjes af te geven.
Beschadiging? Is dat erg?
Nee. Jouw spierpijn is een natuurlijk proces. Verlate spierpijn geeft eigenlijk aan dat jij harder getraind hebt dan jouw lichaam aankon. Door deze belasting zijn er spiercellen beschadigd. Er zijn microscopisch kleine scheurtjes in de spier terecht gekomen, en jouw lichaam moet aan het werk om deze te herstellen. Dat voel jij in de vorm van spierpijn. Op het moment dat jouw spier weer “genezen”is zal deze sterker geworden zijn. Hierdoor merk jij dat jij, jouw trainingsprogramma kunt opbouwen. Het sporten gaat je steeds makkelijker af. Kortom het beschadigen van jouw spiercellen zorgt ervoor dat jij, jouw spierweefsel sterker maakt. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait.
Heeft spierpijn nog een functie?
Het antwoordt daarop is ja. Jouw spierpijn werkt namelijk ook als een soort waarschuwingssignaal. Hij zorgt ervoor dat de belaste spieren pijnlijk en stijf gaan aanvoelen. Ook treedt er een licht krachtverlies op. Omdat jij pijn ervaart zal jij, dat gedeelte van jouw lichaam, tijdelijk minder actief gaan gebruiken. Hierdoor krijgt jouw lijf de kans om het herstelproces in werking te zetten. Spierpijn is dus eigenlijk een preventieve bescherming die voorkomt dat jij blessures krijgt.
Mag ik gewoon blijven sporten?
Jouw lichaam heeft bij spierpijn voldoende rust nodig om te herstellen. Maar dat betekent, gelukkig, niet dat jij helemaal niet meer mag bewegen. Sterker nog; in beweging blijven bevorderd het herstelproces. Door te bewegen wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor worden jouw spieren voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. En deze zijn hard nodig om, de beschadiging, te genezen. Wel is het belangrijk dat jij, jouw activiteiten aanpast. Dat doe je het beste op geleide van de pijn. Geef, bijvoorbeeld, wat meer aandacht aan de spiergroepen die niet pijnlijk aanvoelen.
Kan ik iets doen om de spierpijn ( sneller) te verminderen?
Jazeker. Ik schreef hierboven al dat beweging helpt. Maar zorg er wel voor dat er een balans is tussen activiteit en rust. Het is belangrijk, jouw spieren ook de rust te gunnen die zij nodig hebben voor herstel. Zwemmen is een goed alternatief bij spierpijn, maar ook fietsen is een prima vorm van bewegen, die jouw spieren stimuleert, de afvalstoffen af te voeren en de bloedsomloop te bevorderen.
Een massage helpt. Het geeft verlichting aan jouw pijnlijke en stijve spieren. Ook een massage bevordert de afvoer van afvalstoffen en stimuleert de bloedsomloop. Bespreek, echter, wel goed welke pijn jij voelt. Dit is voor de behandelaar belangrijk. Op basis van jouw klacht, bepaald deze namelijk, de druk die uitgeoefend wordt op jouw spier. Door de ( lichte) druk worden er sensoren in jouw lichaam geprikkeld om ontstekingsremmende en pijnverlichtende prikkels af te geven.
Ben jij dus fanatiek aan de slag gegaan? Super en houd dit vol! Bedenk je wel, dat jouw spieren hard voor je aan het werk zijn. Geef jij ze af en toe rust en tijd om te herstellen? Dan zien wij jou graag!