Spier en gewrichtspijn door de overgang

Delen:

Vragen?

Wist jij dat maar liefst 80% van de vrouwen overgangsklachten ervaart! En wist jij dan ook dat deze klachten vaak verwaarloosd of verkeerd gediagnosticeerd worden. Overgangsklachten zijn vaak “vage klachten”. Ze kennen niet echt een oorsprong en ontstaan acuut. Ze verdwijnen ook weer spontaan, helaas staat daar dan tegenover dat er meestal weer een nieuwe klacht ontstaat. Nachtelijk zweten,opvliegers een onregelmatige of helemaal geen menstruatie meer, moodswings en huilbuien. Deze zijn alom bekend maar die onverklaarbare spierpijn of pijnlijke gewrichten worden minder vaak benoemd. 

Oestrogeenspiegel

Oestrogeen is een verzamelnaam voor vrouwelijke hormonen. Oestrogeen zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen. Een eiwit dat ervoor zorgt dat jouw spieren,pezen,pezen en banden soepel blijven. BIj alle vrouwen in de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen. Een logisch gevolg hierop is dat ook de aanmaak van jouw eiwitten ( collageen) daalt. Het kraakbeen tussen jouw gewrichten wordt dunner. De productie van slijmvlies, die je mag zien als een soort olie voor jouw bewegingsapparaat neemt af. Jouw lijf begint dus een beetje te schuren,piepen en kraken. 

Spierpijn 

In de overgang ervaar jij andere spierspanningen.  Mede door wat wij hierboven schreven zijn jouw spieren vatbaarder voor deze spanningen. Daar komt bij dat de verandering in jouw hormoonhuishouding je gevoeliger maakt voor stress. Jij ervaart eerder stress. Als stress je overvalt gaat zet dit zich altijd vast op jouw spieren. Ken je dat gevoel dat je s’ochtends wakker word en je bed zowat moet uitrollen omdat je zo stijf aanvoelt? Jouw lichaam functioneert tijdens de overgang als een soort dieselmotor. Waar jij voorheen je bed uit sprong en aan de slag kon, heb jij nu enige tijd nodig om op te starten. De vermindering van de aanmaak van collageen zorgt ervoor dat jouw spieren stijf en gespannen aanvoelen. De rek en flexibiliteit wordt met de dag minder. Logisch dat jij spierpijn krijgt,toch? 

Wat kun jij zelf al doen?

  • Om je spieren zo soepel mogelijk te houden blijf jij in beweging. Rustig wandelen,zwemmen of een op maat gemaakt programma in de sportschool. Bewegen stimuleert jouw lichaam om collageen aan te maken. Het houd je spieren en gewrichten soepel. 
  • Let op je lichaamshouding zodat je spieren en gewrichten soepel kunnen blijven bewegen. Heb jij het gevoel dat je een stukje korter wordt? Dat klopt! jouw lichaam zakt een beetje in. Het tekort aan oestrogeen en de daarbij behorende collageen zorgen ervoor dat jouw gewrichten in elkaar gaan zakken. Je spieren worden slapper en jij wordt hierdoor dus korter. Let dus op die ingezakte rug. Ga bewust rechtop zitten, loop met je schouders naar achteren. Het activeert jouw lijf jouw spieren en gewrichten op de juiste manier te laten functioneren. 

Neem eens in de zoveel tijd een massage

Spierspanningen, waar anders neem je die onder handen dan bij ons op tafel. Een massage houd jouw spieren soepel. Maar dat is niet het enige dat gebeurd. Een massage zorgt voor de aanmaak van endorfine. Een hormoontje dat jouw gelukkig maakt. Nu willen we hiermee niet zeggen dat jij ongelukkig bent maar het draagt wel bij aan hoe jij stress ervaart. Minder stress betekent minder spierspanning. Door het aanpakken en wegnemen van blokkades wordt door een massagebehandeling jouw bloedsomloop geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam optimaal blijft functioneren. En je hoeft heus niet alleen maar op de “pijnbank” te komen liggen hoor. Juist een massage gericht op ontspanning helpt jou om in balans door de overgang te wandelen. 

Sportieve groeten MoSense

Tekst: Fiducia 

Esther van de Moosdijk

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Schrijf je in voor de cursus ontspanningsmassage voor beginners