Het is niet meer weg te denken. Het beïnvloedt een groot gedeelte van onze dag. Ik heb het over de social media en het gebruik van jouw telefoon. En zeker onder de jongere behoort het bijna tot de dagelijkse activiteiten. Maar ook de oudere generatie kan er niet meer onder uit. Er staan veel grappige dingen op deze kanalen, weetjes of handige tips, maar er schuilt ook veel gevaar achter alle informatie en nieuwsberichten die jij de hele dag tot je neemt.
Binnenkijken bij de buren
Als je even lekker zit te scrollen op je facebook zie je, onder andere, wat een ander de hele dag doet. Hoe diegene zich daarbij voelt. De hele dag door heb jij de kans om een kijkje te nemen in het leven van die ander. Een leven wat er, ogenschijnlijk, altijd,gezellig, sociaal of fantastisch uitziet. Leuk natuurlijk, want van nature zijn we allemaal nieuwsgierig aangelegd. Maar hoe groot is de kans dat jij, al deze berichten, spiegelt naar jouw eigen leven en gevoel? Het gebruik van social media kan een grote druk leggen op de manier waarop jij,je leven indeelt en hoe jij naar jezelf kijkt. Want ,wat nu, als dat in de verste verte niet lijkt op wat jij ziet van al jouw vrienden en contacten?
In hoeverre zijn we nog onszelf?
Het ontwikkelen van je eigen identiteit. Een mooi maar vaak moeizaam proces in de puberteit. En waar deze jongere, vroeger thuis even konden aarde van de groepsdruk op school, staat deze tegenwoordig 24 uur aan. Het presteren naar perfectie. Er net zo uitzien en je gedragen naar wat een ander doet of vind, kent hoge verwachtingen. Hoeveel ruimte blijft er over om zelf eens goed na te denken over wat jij graag wil? En niet alleen jongere hebben hier last van. Ook de oudere generatie worsteld met de druk die social media met zich meebrengt. De likes,hartjes en meningen onder een bericht maken hoe jij,je voelt. Ze doen iets met je eigenwaarde en daarin schuilt dan ook meteen het grote gevaar. Want,wat als al deze (positieve) reacties uitblijven?
Nieuws en duizend meningen
Hoe ga jij om met alle informatie uit verschillende bronnen? Neem nu corona. Gek word je er inmiddels van. En welke bron kun je nu als waarheid aannemen? En als jij dan, voor jezelf hebt besloten, welke bronnen je vertrouwt zijn er duizenden meningen die dat vertrouwen weer uit balans brengen. En natuurlijk is het goed dat er voor alles een podium is, maar ik kan niet ontkennen dat ik door het gebruik van social media ,ook een heleboel weet wat geen toegevoegde waarde heeft. Ik ben een gevoelig mens dus al die berichten die ik liever niet gezien had hebben wel invloed op mij. Hoe zit dat met jouw?
24 uur
We leven in een 24 uurs maatschappij. En onze telefoon is daar handig op in gesteld. We zijn namelijk alle minuten van de dag bereikbaar. Bereikbaar voor wat de wereld ons te vertellen heeft maar ook voor onze sociale contacten,familie,werkgever en een ieder ander die daar behoefte aan heeft. Voel jij de druk om de vinkjes achter je app zo snel mogelijk blauw te kleuren? En als ze dan blauw zijn, ben jij dan van mening dat er meteen een antwoord terug moet? Ik sta erom bekend dat ik niet altijd bereikbaar ben. Mijn telefoon ligt regelmatig in de keuken. En menig moment staat hij op stil. Betekent dat ik meestal niet meteen reageer. Maar over het algemeen wel dezelfde dag. Ik voel druk als de vinkjes “gelezen’ aanduiden. Ik ben dan toch van mening dat ik even iets terug moet schrijven. Herken jij dat?
Bewustwording
Ik heb niet de illusie dat jullie na het lezen van dit blog alle social media gaan weggooien. Dat zou ook niet handig zijn. Ook niet voor mij. Want, ook ik ,maak natuurlijk gebruik van deze kanalen. Door deze virtuele wereld in te zetten kan ik ervoor zorgen dat jij dit blog,bijvoorbeeld,leest. Het is wel goed als jij ,af en toe, eens bewust en eerlijk naar jezelf kijkt. Word jij beïnvloed door wat je allemaal ziet en hoort? Voel jij,je dusdanig geprikkeld door de berichten,appjes en nieuwsoverzichten dat je er soms ook gewoon last van hebt? Vergeet jij daardoor te kijken naar wat jij belangrijk vindt? Las dan eens een pauze in. Een dag of een weekend bijvoorbeeld.Neem tijd en ruimte om te komen tot jezelf. En met die inzichten, kun jij dan veel makkelijker bepalen, wat jij wel of niet meeneemt,leest of eigen maakt op social media.