Als ik je nu vertel dat ik intens kan genieten van een verse haring. Wat gebeurt er dan met jou? Ongetwijfeld zijn er lezers waarbij het water in de mond loopt. Zij snappen helemaal wat ik bedoel. Maar ik ben er vrij zeker van dat er ook enkele zijn waarbij de rillingen over het lijf lopen. Smaken verschillen, maar hoe komt dat nu eigenlijk?
Je tong
Want daar begint proeven. Met je tong onderscheid en proef jij basissmaken. Zoet,zout,zuur en bitter om precies te zijn. We proeven natuurlijk niet echt met onze tong maar maken gebruik van de smaakpapillen die zich op je tong bevinden. WIst jij dat dit er meer dan duizend zijn. Ook de mondholte heeft een functie bij het bepalen of jij iets wel of niet lekker vind. Door het vermengen van voedsel met jouw speeksel ontstaat een chemische samenstelling. De smaak van deze samenstelling wordt als informatie naar je hersenen verzonden. In jouw hersenen zit dus een soort database die opgeslagen heeft wat jij gegeten hebt.
Je neus en ogen
En daar stond jij natuurlijk nog helemaal niet bij stil. Maar je neus bijvoorbeeld bepaald voor 95% je smaak. Verrassend he?. De lucht die vanuit jouw mond naar je neus stroomt zorgt voor specifieke smaken of eigenlijk geuren. Mensen die geen reuk meer hebben proeven alleen de basissmaken. Ook jouw neus geeft een signaal naar je hersenen. Betekent dat,dat wat jouw reukorgaan ruikt wordt omgezet naar een bepaalde smaak in jouw mond. Ruik jij een aardbeiensoepje dan zal dit snoepje ook naar aardbeien smaken. Ruik jij niets dan proef jij van het snoepje alleen de zoetstof.
Het oog wil ook wat…en dat krijgt het ook. Want wat jij ziet activeert de hersenpan. Terug naar het snoepje. Want als je reukorgaan het niet meer doet dan zie jij dat het een aardbeiensnoepje is. Als je dit al eens eerder hebt gegeten dan geven jouw ogen een signaal af aan je hersenen. En we hebben net geschreven dat jouw brein een herinnering heeft aan eerdere smaken. Ruik jij niks maar zie je een aardbeiensnoepje dan zal het snoepje smaken naar een eerdere beleving.
Iedereen een andere smaakbeleving
Voor ons allemaal geldt dat de eerste smaakbeleving voor iedereen hetzelfde is. Het is namelijk de zoete smaak van moedermelk. In het allereerste stadium van jouw leven wordt er dus maar een beroep gedaan op 1 van jouw smaakpapillen. Pas veel later vindt er een ontwikkeling plaats in alle andere smaakpapillen. En daar komt al een van de oorzaken dat iedereen een andere smaak heeft om de hoek kijken. Want hoe maakte jouw moeder de nasi? Vast niet helemaal hetzelfde als de moeder van je vriend/ vriendin. Jouw hersenen sloegen op wat jij voorgeschoteld kreeg. Daarmee stimuleerde zij een aantal papillen op jouw tong. Andere dus als die van je vriend/vriendin. Onderzoek heeft ook aangetoond dat we allemaal verschillende papillen hebben. Sommige van ons hebben een super gevoelige smaaksensatie bijvoorbeeld. Zijn jouw smaakpapillen wat minder gevoelig aangelegd kan dat betekenen dat jij behoorlijk spicy kan eten en die ander niet.
Daarbij komt dan nog dat smaak niet alleen door je tong,mondholte,neus en ogen bepaald wordt. Jouw smaakbeleving wordt ook beïnvloed door je cultuur,de verpakking van het voedsel, hoe ziet je voedzame maaltijd eruit? Herinneringen,ervaringen en leeftijd spelen ook een grote rol. En omdat we dus allemaal andere genen,smaakpapillen en achtergronden hebben verschillen onze smaken!
WAT VOND JIJ VAN ONS BLOG? laat het ons weten :).