Slaap lekker

Delen:

Vragen?

 

Welterusten, slaap lekker! Het klinkt zo heerlijk na een lange, drukke dag. Maar wist je dat 20 tot 30% van de Nederlanders slaapproblemen heeft? Dat betekend dat als jij, met 3 vrienden bij elkaar zit er gemiddeld 1 daarvan een serieus slaapprobleem heeft. Te weinig nachtrust kan grote invloed hebben op je geestelijke en lichamelijk welbevinden.

Wat houdt jouw wakker?

 

Om iets aan jouw slaapprobleem te kunnen doen is het belangrijk om te weten wat jouw s’nachts wakker houdt. Vaak weet je wel waarom je wakker ligt. Als jij, bijvoorbeeld, de volgende dag een belangrijk examen hebt, dan houden de zenuwen jou uit je slaap. Of als jouw pasgeboren wondertje last van buikkrampen heeft kom je ook niet aan je eigen nachtrust toe. Soms moet je langer zoeken en ligt de reden niet zomaar bij de hand. Onderstaand een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet of onvoldoende uit rust s’nachts.

Stress

Bijwerking van medicijnen

Teveel licht in de slaapkamer

Veel te veel opwinding in je lijf

Zorgen maken over allerlei dingen

Lichamelijke aandoening (bijvoorbeeld overgang of onrustige benen)

Psychische aandoening (bijvoorbeeld een depressie)

Kinderen die je uit je slaap houden

Melatonine

 

Heb jij er ooit over nagedacht waarom jij, je eigenlijk moe gaat voelen? Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Jouw lichaam maakt een stofje aan, waardoor jij weet dat het tijd is om te gaan slapen. We hebben het over het stofje melatonine. Maar, voor dat jouw lichaam, dit stofje aanmaakt vind er een ingewikkeld proces plaats. Om melatonine aan te maken heb je namelijk serotine nodig. Deze aanmaak kan alleen in gang gezet worden als jouw cortisol gehalte daalt. Pff wat een moeilijke woorden allemaal. Ik zet ze nog eens kort en in de juiste volgorde op een rijtje:

Cortisol: Ook wel stresshormoon. Dit verlaagt omdat jij aan het einde van de dag je rust krijgt. Ook verlaagd het automatisch als het buiten donkerder wordt. Tegen de tijd dat jij normaal naar bed gaat is de aanwezigheid zo goed als minimaal.

Serotine: Omdat jouw cortisol gehalte daalt wordt er vanzelf een aanmaak van serotine in gang gezet. Belangrijk want dit stofje heb je nodig om melatonine aan te maken.

Melatonine: Het stofje wat jou in slaap laat vallen. Ook het stofje wat er voor zorgt dat jij doorslaapt.

Als je bovenstaande leest zul je begrijpen dat het belangrijk is dat dit, ingewikkelde proces, in balans is. Bij mensen met slaapproblemen is deze balans verstoord.

Do en don’t

 

Er zijn echt honderden do’s en dont’s  die ervoor kunnen zorgen dat jij beter gaat slapen. Twee belangrijke dont’s zijn bijvoorbeeld:

Let op met (te)veel alcohol. Alcohol is namelijk geen slaapmutsje. Het stimuleert de aanmaak van cortisol.

Het “blauwe ’licht van jouw beeldscherm belemmert de aanmaak van melatonine.

Wat je wel kunt doen:

 

Laat je eens heerlijk masseren! Door de massage verlaagt namelijk jouw cortisol gehalte. Daardoor, zet jij, het natuurlijke slaap proces van jouw lichaam, in werking. Een massage brengt je gedachte tot rust. Je kunt natuurlijk je partner lief aankijken maar je kan ook even heerlijk, ontspannen bij ons op tafel komen liggen. Maak jouw afspraak dan gewoon in de avonduren. Kun jij, na de massage, ontspannen en relaxed meteen je bed in duiken.

Slaap lekker allemaal!

 

 

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.