Rughernia

Delen:

Vragen?


(Hernia Nuclei Pulposi)

Hernia: Een uitstulping of scheur van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf ( discus) in de onderrug.
Zeker in de fysiek zware beroepen hoor je regelmatig dat mensen uitvallen door een hernia. De langdurige belasting en het zware werk zijn dan oorzaken. De uitstulping ontstaat in de onderste drie tussenwervelschijven. Hierop komt de meeste kracht te staan.
De uitstulping ( prolaps) die ontstaat, drukt tegen het ruggenmerg of de zenuw aan. Deze raakt hierdoor geïrriteerd en veroorzaakt pijn. Deze pijn voel jij, in je lage onderrug met meestal een uitstraling naar 1 been. Het geeft een doof, dof gevoel. Sommige patiënten ervaren uitval, van het been.
Bij een acute hernia ervaar jij ineens een scherpe en uitstralende pijn. Deze gaat vaak gepaard met spierkrampen en lokale rugpijn.


Waaraan herken je een rughernia?

• Pijn in de onderrug
• Uitstralende pijn naar een of, in sommige gevallen, beide benen
• De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen
• De pijn wordt erger als er aan de, desbetreffende zenuw wordt getrokken
• Zitten en bukken zijn ernstig beperkt


Welke risicofactoren zijn er?

Sommige mensen worden geboren met zwakkere tussenwervelschijven. Hierdoor word de kans op een hernia groter. Maar ook een plotselinge draaibeweging van jouw romp kan een hernia veroorzaken. Een herhaling van fysiek zware arbeid is tevens een factor. Te weinig bewegen, of een slechte conditie, van jouw onderrugspieren spelen ook mee. Overgewicht kan ook een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een hernia. En helaas, voor iedereen geld, naarmate je ouder wordt neemt het risico op een hernia toe. Door het verouderingsproces verliest de discus zijn sterkte en vitaliteit.


Hoe word een hernia vast gesteld?

De diagnose hernia kan alleen met zekerheid worden vastgesteld door een MRI. Op basis van de scan word gekeken naar mogelijke vervormingen en/of scheuren in tussenwervelschijven, of de rugwervels. Ook wordt er gecontroleerd of de zenuwen, voldoende ruimte hebben. Tevens word er gekeken of de zenuwwortels er rustig of juist ontstoken uitzien.
Thuis kun jij een oefening doen om, voor jezelf, eens te ontdekken of je waarschijnlijk, een hernia hebt. Deze handeling noemen we de “ proef van lasegue”. Houd deze week onze Facebook  en LinkedIn in de gaten want daarin vertel hoe je dit kunt doen.


Behandeling

Een rughernia is meestal te genezen door een, goede combinatie te vinden, tussen rust en beweging. Met bewegen bedoelen we rustig mobiel zijn. Soms kan fysiotherapie helpen. Zij gaan dan, samen met jouw, oefeningen doen. Deze zijn gericht op mobiliteit maar ook op houding. Via de huisarts kun jij, eventueel, medicijnen voorgeschreven krijgen om de pijnklachten te verminderen. Heel soms is er een operatie nodig.


De spieren rondom jouw wervels sterk(er) en in conditie houden, geeft veel positieve resultaten. Dit kun jij in de sportschool, met de juiste begeleiding, prima zelf doen. Zeker als jij weet, dat je onder een van de risicofactoren valt, is dat een slimme keuze. Door bepaalde krachtoefeningen stimuleer jij de spier zich te ontwikkelen. Verder activeer jij een goede doorbloeding in het weke gebied.


En juist deze doorbloeding wordt ook gestimuleerd als jij een massage ondergaat. En tijdens deze massage gebeurd er meer. Het houdt namelijk ook jouw spieren in een goede conditie. Door de constante pijn in jouw onderrug, ontstaat er een flinke spierspanning die voor extra klachten kan zorgen. Een goede massage zorgt ervoor dat deze spanning afneemt.


Alvast even over het blog van volgende week

Heb jij een hernia in jouw vijfde lendewervel gehad? Dan is de kans groot, dat er hierdoor, een klapvoet is ontstaan. Het onderwerp van volgende week. Loop jij er, nu al , een tijdje mee rond? Neem dan alvast contact met ons op. We hebben namelijk technieken om jou er zo snel mogelijk weer vanaf te helpen.


MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.