Restless legs

Delen:

Vragen?

R

Oftewel rusteloze benen. 1 op de 20 Nederlanders heeft last van het RLS syndroom. Een neurologische aandoening die een behoorlijke impact kan hebben op jouw slaap, rust en ontspanning.


Wat voel je precies?

Bij onrustige benen heb jij constant de neiging je benen te bewegen. Patiënten omschrijven korte schokjes die de beweging in gang zetten. Er heest een bepaalde onrust in de benen. Bij een ernstige vorm van RLS kunnen ook de armen niet meer stil gehouden worden en soms verspreid het vervelende, tintelende gevoel zich zelfs naar de romp. De symptomen komen vooral opzetten als jij s’avonds in rust bent. Veel patiënten ervaren, vooral klachten, als ze in bed liggen.


Oorzaken van rusteloze benen

Helaas is er over de oorzaak van RLS niet veel bekend. We weten dus niet precies waardoor dit ontstaat. En hoewel, de symptomen vooral in de benen voelbaar zijn komt het signaal, tot bewegen, vanuit jouw hersenen. Onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met het stofje dopamine. Jouw lichaam maakt dopamine aan in je hersenen. Als jij last hebt van rusteloze benen gaat er waarschijnlijk iets mis met de aanmaak van dit stofje. Wel weten we dat, een aantal factoren, de kans op restless legs kan vergroten:
• Zwangerschap
• Erfelijkheid
• Tekort aan foliumzuur, ijzer of vitamine B12
• Chronische aandoeningen ( Zoals diabetes, nierziekte, reumatische aandoeningen)
• Het gebruik van alcohol en cafeïne kan het gevoel versterken
• Ook roken kan een negatieve invloed hebben.

Wat kan ik doen aan RLS

Als vanzelf gaan wij, natuurlijk, het advies geven om zo min mogelijk alcohol te gebruiken. Ook adviseren wij niet te gaan roken. Maar eigenlijk is er weinig te doen aan RLS. Let erop dat je s’avonds geen koffie meer drinkt. Zorg ervoor, dat jij genoeg lichaamsbeweging overdag krijgt, maar beperk intensief sporten of bewegen vlak voor het naar bed gaan. Het is ook goed om eens te checken of jij een tekort hebt aan foliumzuur, ijzer en vitamine B12. Op deze omstandigheden heb jij invloed. En door hier extra alert op te zijn kun je voorkomen dat klachten erger worden. Echter zullen jouw onrustige benen nooit helemaal verdwijnen, helaas. Mits, RLS een klacht is, die ontstaan is tijdens jouw zwangerschap. Dan is de kans groot dat de symptomen verdwijnen na de bevalling.


Medicijnen

Er bestaan medicijnen die de onrust doen afnemen. Deze worden voorgeschreven door de huisarts of neuroloog.


Vervelend

RLS is een heel vervelende klacht. Het verstoort vaak het slaapritme omdat, de neiging om te bewegen, je uit je slaap houdt. Gelukkig geeft het verder geen ernstige gevolgen. Heb jij er last van? Overweeg dan eens een massage. Jouw lichaam en geest ondervinden een ontspannen gevoel. Wie weet lukt het jou, na de behandeling relaxt in slaap te vallen.

Ook het gebruik van visolie heeft een positief resultaat . Bij MOSENSE is hij te koop. Vraag er bij Monique eens naar.

MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.