Raadpleeg je huisarts als

Delen:

Vragen?

Jij regelmatig en langdurig last van spierkrampen hebt. Iedereen ervaart wel eens kramp en dat is normaal. Maar als jij deze bijna dagelijks ervaart, ze langer aanhouden dan hooguit een paar minuten of als jij ook krachtverlies en spiervermoeidheid ervaart dan is het slim een bezoek te brengen aan je huisarts. 

Wat zijn spierkrampen?  

Spierkrampen zijn onwillekeurige samentrekkingen van spiervezels. Jouw spier trekt zich spontaan samen. Hierdoor kun jij deze spier tijdelijk niet gebruiken. Ook kan het zijn dat deze verhard aanvoelt. Een spierkramp kan zowel overdag als ‘snachts optreden. Vaak gaat dit gepaard met pijn. 

Waarom krijg ik spierkramp? 

We schreven al een spierkramp is onwillekeurig. Dit betekent dat ze meestal zonder aanleiding opzetten. Spierkramp ontstaat wanneer alle vezels van een spiergroep zich plotseling gelijktijdig samentrekken. In een ‘normale’ situatie zijn deze vezels nooit gelijktijdig aan het werk. Zie het als een soort ploegendienst. Als de ene groep actief is, neemt de andere even rust. Bij kramp zijn alle vezels in de spiergroep aan het werk.

Wat voel ik als mijn spieren verkrampen?

Een ‘normale’ spierkramp heeft een duur van een paar seconden of enkele minuten. Houd jouw kramp langer aan, raadpleeg dan een huisarts! Alle vezels in je spieren trekken samen, waardoor het krampgebied vaak hard aanvoelt. Een spierkramp kan erg pijnlijk zijn. Dit komt doordat jouw spiergroep gedurende een periode op volledige spanning staat. Heb jij een flinke kramp gehad, dan kun je hier best dagen erna nog last van hebben. Het spierpijnachtige gevoel kan best even aanhouden. 

Wat zijn mogelijke oorzaken? 

Een spierkramp wordt getriggerd door overbelasting. Veel sporters ervaren spierkrampen. Maar ook fanatieke wandelaars zijn bekend met kramp. Ben jij in blijde verwachting? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat jij tijdens je zwangerschap extra last hebt van krampen. Andere oorzaken:

  • ouderdom
  • een tekort aan mineralen
  • een tekort aan magnesium
  • een tekort aan voedingswaarde

Extreem veel spierkrampen kunnen ook voortekenen zijn van bepaalde ziektes. Denk aan ALS, MS of Parkinson. Daarom benadrukken we in dit blog nog maar eens extra dat het heel wijselijk is een consult aan te vragen bij jouw huisarts. Spierkrampen zijn niet altijd alleen maar vervelend en verder onschuldig.  

Spierkramp en massage

Tijdens de kramp mogen wij niet masseren! Maar na de kramp kunnen wij van grote betekenis zijn. Een massage herstelt de doorbloeding. Ontspant jouw spieren en draagt bij aan afvalstoffenverwerking. Tevens maakt een massagebehandeling jouw spieren weer langer. Sport jij bijvoorbeeld veel, dan werkt een massage preventief. Door bijvoorbeeld een natuurgeneeskundig consult te ondergaan, vind je een goede balans tussen in- en ontspanning. Jouw spieren raken hierdoor minder snel overbelast.  

Sportieve groet

Mosense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.