Psoriasis

Delen:

Vragen?

P

Op dit moment is mijn psoriasis rustig. Dat betekend, voor mij, dat ik minimaal last heb van jeuk en weinig schilfers heb. Het zit, voornamelijk, op mijn hoofdhuid. Ook uit het zich op mijn elleboog, knieholtes en soms zelfs in mijn gezicht. Vaak schaam ik me voor deze huidaandoening. Vooral de schilfers, die vaak als witte puntjes in mijn haar achter blijven, vind ik erg vervelend. Het lijkt op roos maar dat is het natuurlijk niet. Maar wat is psoriasis dan wel?


Schub

De naam psoriasis is afgeleid van het Griekse woord psore dat schub betekend. Omdat de schilferende plekken op schubben lijken word deze huidaandoening ook wel ”schubbenziekte” genoemd. Gelukkig gebruiken we deze term, anno 2019, bijna niet meer.


Chronische ontsteking

Psoriasis is een chronische ontsteking van de huid. Ongeveer 2 tot 3% van de mensen in Nederland heeft er last van. Dat betekend, dat er een grote kans is, dat jij iemand kent met deze huidaandoening, of er zelf last van hebt. Psoriasis valt onder de auto- immuunziektes. Jouw lichaam ziet lichaamseigen stoffen en cellen als vreemd aan. Omdat, jouw lijf van mening is, dat deze niet bij jou thuis horen, gaat het in de aanval. Een strijd die niet gewonnen wordt, omdat het stoffen en cellen zijn die jouw lichaam blijft aanmaken. Jouw lichaam, geeft de strijd niet op. Hierdoor ontstaat er een overactiviteit waarbij er, te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Dit resulteert in een jeukende, pijnlijke en schilferende rode huid. En al die plekjes die dan zichtbaar worden zijn in feite kleine ontstekingen.


Hoe krijg je psoriasis?

Deze huidaandoening is vaak erfelijk bepaald. Als jij er zelf last van hebt, dan ben je vast niet de enige binnen jouw familie. Buiten mijn bos met krullen nam ik ook de psoriasis van mijn vader over. Ik heb het al sinds mijn jeugd, maar psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan. En net als bij een heleboel andere aandoeningen zijn er factoren die ervoor kunnen zorgen dat de huidaandoening zichtbaar of erger wordt. Denk hierbij, bijvoorbeeld aan:
Infectie
Geneesmiddelen gebruik
Stress
Maar ook een aantal dagen slecht slapen kan de psoriasis uitlokken. Zelf merk ik dat vochtig weer voor mij geen positieve invloed heeft.


Kan ik genezen van psoriasis?

Helaas psoriasis is niet te genezen. Wel zijn er een aantal behandelingen die ervoor zorgen dat de psoriasis rustig(er) blijft. Het beste is om de juiste behandeling met jouw arts te bespreken. In de facebook en linkedin berichten van deze week lichten we er 2 toe.


Wat wij je graag nog willen zeggen:

Heb jij, of ken jij iemand met deze huidaandoening? Schaamte speelt vaak een grote rol. De plekjes zijn meestal zichtbaar en zien er niet altijd heel fraai uit. Ik ken het gevoel. En, ook voor mij, is het lange tijd, een reden geweest dat ik bepaalde activiteiten niet ondernam. Omdat mijn psoriasis, zich voornamelijk op mijn hoofdhuid bevind, ging ik liever niet naar de kapper. Gelukkig heb ik me, met de nodige hulp, begrip en expertise hier overheen kunnen zetten. Maak het bespreekbaar dat lucht enorm op. En weet dat jij, bij MoSENSE, altijd welkom bent! Psoriasis is niet besmettelijk en dat betekend dat, ook jij, gewoon heerlijk kunt genieten van een relaxte massage.

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.