Prestatiedruk

Delen:

Vragen?

Hoe hoog leg jij de lat? De druk om te presteren in de maatschappij ligt vandaag de dag hoog. We worden momenteel constant beoordeeld op wat we wel en niet kunnen. Je uiterlijk, het huis waar je woont, de auto die je rijd of de baan of scholing die je hebt genoten bepalen welk aanzien je krijgt. Waar een aantal jaar geleden prestatie druk vooral voorkwam bij werknemers met een hoge functie is de druk om te presteren nu verweven in alle lagen van de bevolking. Kinderen,jong volwassen,volwassenen en zelfs oudere gaan hier gebukt onder. 

Waardoor ontstaat deze druk te presteren?

Als jij steeds het gevoel hebt dat dingen beter, sneller of preciezer moeten dan zijn dit de voortekenen dat de lat te hoog ligt. Jij loopt gedurende de dag steeds aan, tegen het gevoel dat het werk dat je levert niet voldoende is of dat jij als persoon niet goed genoeg bent. Je bent je voortdurend aan het vergelijken met jouw collega’s,vrienden of de samenleving om je heen. Prestatiedruk kan zich uiten op je werk en op school. maar ook bijvoorbeeld de input van social media heeft een belangrijke rol. Op het moment dat jij dagelijkse het gevoel hebt dat je compleet wordt uitgeput door de hoge grenzen die je aan jezelf en het leven wat je leeft stelt spreken we van psychische prestatiedruk. 

Hoe voorkom jij prestatiedruk? 

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk in alle situaties blijf trouw aan jezelf. Wat vind jij? Wanneer ben jij tevreden? Maar ook waar liggen jouw grenzen bijvoorbeeld. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als jouw omgeving jouw een bepaalde druk oplegt. 

 

  • Houd overzicht op je situatie. Ben je tevreden zo? 
  • Vraag jezelf steeds af wat prioriteit heeft.
  • Maak een overzichtelijke planning. 
  • Zorg dat je bij bent met je vakken of werkzaamheden.
  • Richt je op jezelf. Vergelijk je niet met anderen. Hierdoor voorkom je dat je jouw prestaties als ‘minder’ ziet en die wilt compenseren, wanneer iemand anders sneller of beter lijkt.
  • Laat je niet afleiden door alle mooie verhalen op sociale media. Iedereen laat zich daar,van zijn beste kant zien. Bewust of onbewust denk jij misschien dat jij het ook zo moet doen. 
  • Bedenk: iedereen loopt zijn eigen race. Jij dus ook.

Sta af en toe helemaal uit

En dat kan op verschillende manieren. Plan een weekendje weg, ga eens lekker naar de sauna, pak een boek of kruip op tijd onder de wol. Wist jij dat je met een massage van 30 minuten ook helemaal uit staat? Zet je telefoon op stil en laat je even meenemen door ons tijdens je behandeling. Even niets en tegelijkertijd goed voor jezelf, je mindset en je lichaam zorgen. Wij staan voor je klaar. 

MoSense

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.