Powernap

Delen:

Vragen?

Zoals beloofd doen we vandaag in het blog een dutje ;). Ook wel powernap genoemd. En omdat dit slaapje vaak maar kort duurt, gebeuren er hele andere dingen dan gedurende je nacht slaap. Welke voordelen zitten er nu aan het nemen van een powernap en zijn er ook nadelen. Lees snel mee want we vertellen je er alles over. 

Wat is het nu eigenlijk? 

Een powernap is een kort dutje dat je meer energie,alertheid en zelfs creativiteit kan geven.De meeste mensen gaan hiervoor niet op bed liggen maar nestelen zich lekker op de bank onder een dekentje of sluiten de ogen in die heerlijke relaxstoel. Een middagslaapje is van korte duur. Wist jij dat er in de tijd dat jij je ogen even sluit van alles gebeurd? En een leuk weetje daarbij is dat de slaaptijd daar invloed op heeft. 

Van 10- tot 90 minuten

Te lang en teveel slapen gedurende de dag kan nadelige gevolgen hebben op jouw slaapritme. Een officiële powernap duurt niet langer dan 30 min. En dit heeft alles met de fases van je slaap te maken. Toch behandelen we ook even de langere powernap want we hebben er slimme tips voor. 

10-20 minuten

Als je heel snel extra energie op wilt doen dan slaap je niet langer dan 20 minuten. Dit voorkomt dat jij door de fases van je slaap heen gaat. Na ongeveer 20 minuten begint namelijk je diepe slaap. Omdat jij voor die tijd in een beetje zweeft tussen slapen en wake in neemt wel je hersenactiviteit voor een moment af. In principe is jouw brein dus uitgerust als jij na 10-20 minuten je ogen weer opent. 

60 minuten

Als je even lekker wegdut voor een uurtje schijn je als je weer wakker word beter namen en gezichten te onthouden. Dit uurtje heeft namelijk invloed op je werkgeheugen. Je zult merken dat je na een schoonheidsslaapje van een uur weer veel makkelijker geconcentreerd bezig kunt zijn. 60 minuten weg doezelen heeft wel nadelen. Jouw lichaam heeft namelijk de diepe slaap bereikt. Hierdoor heb je wel even tijd nodig om alle voordelen te kunnen toepassen. 

90 minuten

Wil jij toch graag wat langer slapen? Kies dan voor 90 minuten. Alles tussen de 60 en de 90 minuten werkt in je nadeel. Je zorgt er dan namelijk voor dat jij midden in een slaapcyclus wakker wordt. Dit heeft invloed op je brein en activiteiten. Installeer jij je voor 1,5 uur onder je dekentje op de bank dan zorg jij ervoor dat jouw lichaam een volledige slaapcyclus meemaakt. 

Voor en nadelen op een rijtje

En we beginnen bij de nadelen. Dat maakt de voordelen namelijk leuker 🙂

En bij de nadelen zit een voordeel. Er is namelijk maar 1 nadeel. Als jij erg gevoelig bent voor een structuur in je slaap en waakritme dan kunnen jouw middagdutjes dit ernstig verstoren. Ga dus nooit zomaar even liggen. Als jij echt voelt dat jouw lichaam rust en ontspanning nodig heeft dan is een powernap een goed idee. 

Voordelen:

-je bent alerter

-het verhoogt je productiviteit

-het vermindert stress

Wist jij dat een middagdutje beter werkt dan het drinken van een kop koffie? 

Wij zijn benieuwd: Doe jij wel eens een powernap? 

Mosense

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.