Pijn in je nek

Delen:

Vragen?

 

Dit is een klacht die wij heel veel horen. En eigenlijk is dat ook best logisch. Want jouw nek staat 24 uur in dienst van jouw hele lichaam. Draaien, buigen en knikken gebeurd namelijk heel de dag. Jouw nek is de schakel tussen je hoofd en je lichaam. In dit blog staan we stil bij 5 oorzaken. Natuurlijk vertellen we je ook, wat je kunt doen om die vervelende pijn te voorkomen.

De houding waarin je slaapt

 

Je wordt wakker en je hebt een stijve en pijnlijke nek. Misschien heb jij s’nachts in een vreemde houding gelegen. Of had jij, in dat leuke hotelletje, een te zacht of te hard kussen. Allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er spierspanning op jouw nek is ontstaan. Word jij elke dag wakker met nekklachten? Dan is het goed je eens te laten informeren over je kussen. Het is belangrijk dat jouw nek ook in rust de juiste steun krijgt en in een goede houding ligt.

Deze klachten zijn vervelend, maar gelukkig, niet ernstig. Met wat rust en een paracetamol zullen ze gedurende de dag snel weer verdwijnen.

Stinger

 

Een’ stinger’ is een zenuw in jouw nek die plotseling wordt samengedrukt en uitgerekt. Dit geeft een stekende pijn in je hals. Het voelt een beetje als een elektrische shock. Vaak straalt deze pijn uit naar je schouder en je arm. De stekende pijn duurt een paar seconde, maar je kunt wel weken last houden van tintelingen, gevoelloosheid en krachtverlies.

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Mochten deze langer aanhouden of gebeurd het heel vaak dan is het goed eens langs de huisarts te gaan. Deze zal jou dan, waarschijnlijk, doorverwijzen naar een oefentherapeut. Een therapeut zal de nekgewrichten en spieren versterken.

Whiplash

 

Hier hebben we allemaal weleens van gehoord. Een whiplash kan je oplopen als je, met een hevige klap, van achteren wordt geraakt. Denk, bijvoorbeeld, aan een auto ongeluk. Jouw halswervelkolom wordt, door de klap, overmatig uitgerekt en gebogen. Naast nekpijn heb je bij een whiplash vaak klachten als tintelingen, gevoelloosheid, ernstige hoofdpijn en zeurende pijn in de bovenrug. Herstellen kan lang duren. De meeste mensen met een whiplash geven aan zich na 1 jaar pas weer volledig klachtenvrij te voelen.

Rust is een goed medicijn. Om de nek deze rust te geven en hem zoveel mogelijk te stabiliseren wordt er vaak een nekkraag gebruikt. Ook kan de huisarts je pijnstilling voorschrijven. Na enkele weken kan de fysiotherapeut met jou aan de slag. Deze zal ervoor gaan zorgen dat jouw nekspieren weer in kracht gaan toenemen.

WhatsApp nek

 

Jazeker, hij bestaat! En het is een serieuze nekklacht die niet alleen voorkomt bij pubers en jongere. Hij ontstaat doordat je te lang met je hoofd en nek gebogen zit om naar je smartphone of tablet te kijken. Jouw spieren en pezen in de nek raken hierdoor overbelast.

Houd jouw beeldscherm op ooghoogte. Het voorkomt dat jij je nek gaat buigen. Zorg er ook voor dat jij, bij langdurig gebruik, af en toe een pauze inlast. Nek en schouderoefeningen zorgen ervoor dat jouw spieren sterker worden.

Nekartrose

 

Naarmate jij ouder wordt zal het kraakbeen van de tussenwervels droger worden. Hierdoor ontstaat slijtage. Door deze slijtage ontstaan er kleine uitsteeksels op je bot die tegen de zenuwbanden aan gaan drukken. Dit geeft pijn. Deze pijn kan zo heftig zijn dat er uitstralingen zijn naar de armen en de schouders. Ook hoofdpijn en stijfheid kunnen op gaan spelen. Als de klacht langdurig aanblijft, kunnen er tintelingen en gevoelloosheid ontstaan.

Omdat je het niet kunt tegen gaan, dat je ouder wordt, is de bestrijding van deze klacht voornamelijk pijnbestrijding. Dit kan door middel van het dragen van een nekbrace. Hierdoor komt de nek tot rust. Rust is belangrijk, omdat je er dan voor zorgt dat de nek zo min mogelijk wordt belast. Daarnaast kan jouw huisarts ontstekingsremmende pijnmedicatie voorschrijven en in veel gevallen zal hij ook fysiotherapie adviseren.

Meerdere oorzaken

 

Pijn in jouw nek, kan je behoorlijk in de weg zitten. Juist omdat je deze heel de dag bewust en onbewust gebruikt. We benoemen hierboven 5 oorzaken maar er zijn er natuurlijk veel meer. Denk eens aan een scheurtje in je pees of de stijve nek die je kreeg omdat je op de tocht zat. Ook stress kan behoorlijk vast gaan zitten. Pijnstilling, rust en fysiotherapie kunnen helpend zijn. Bewust eens goed stil staan bij hoe jij achter je beeldscherm zit of op je kussen ligt kan klachten voorkomen.  

Wat ook helpt

 

Heel veel mensen weten ons, gelukkig, al te vinden bij klachten. Het losmaken en soepel houden van de spieren voorkomt ophopingen van afvalstoffen. Hierdoor blijft de doorbloeding goed en zullen er minder klachten ontstaan, of de klachten zullen verdwijnen.  

 MoSENSE

 

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.