Pijn in de onderrug en spit

Delen:

Vragen?

 

 
 
Herken je die pijnlijke scheut onder in je rug als je die zware boodschappentas optilt? ‘Het schiet erin’ en vaak is dit spit. Spit is een acute pijn. Een stekende pijn, die opkomt bij alle bewegingen waarbij je de onderste rugspieren aanspant. De pijn zit ergens tussen de onderste ribben en je billen. Soms straalt deze uit naar je heupen en je benen.
Klachten in de onderrug kunnen ook geleidelijk ontstaan. Bijna altijd ontstaat de onderrugpijn door een overbelasting van de rugspieren. Verkeerd of te zwaar tillen, jouw lichaamshouding, overgewicht of te weinig beweging kunnen hier oorzaken van zijn. Ook psychische spanning kan leiden tot pijn in de rug.
8 van de 10 volwassenen krijgt te maken met lage pijn in de onderrug of spit. Het is dus een veelvoorkomend probleem.
De spieren in je onderrug hebben een dubbele functie. Ze zorgen voor een goede lichaamshouding, maar helpen ook het gewicht te dragen van alles wat we willen tillen. Deze dubbelfunctie maakt de rugspieren daarom extra kwetsbaar.
Vaak herstellen de pijnlijke spieren vanzelf. Na een paar dagen en soms na een aantal weken verdwijnt de pijn. In beweging blijven werkt het beste. Een stukje lopen, fietsten of zwemmen bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat je rustig aan doet en de spieren niet opnieuw belast. Lang zitten of zwaar tillen is niet goed. Als je gaat zitten, ga dan op een stoel zitten met een rechte leuning. Wil je iets oprapen of bijvoorbeeld je veters strikken, zak dan goed door je knieën.
Een masseur kan ervoor zorgen dat de spieren weer soepel en langer worden. Een massage zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en het stimuleert de bloedsomloop. Dit kan het doffe en pijnlijke gevoel verhelpen.  Een fysiotherapeut kan ook helpen. Vaak gaat een bezoek aan de fysiotherapeut gepaard met oefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spieren sterker worden.
Om de pijn te verlichten en je spieren te versterken kun je zelf ook oefeningen doen. De 4 onderstaande oefeningen voor de rug kun je gemakkelijk thuis uitvoeren. Ze verlichten de klachten en ontspannen de spieren.
Alle oefeningen doe je met gestrekte rug plat op de grond . Houd beide benen gebogen en zet je voeten plat op de grond:
1)      Bekkenkanteling 1:
Maak afwisselend een bolle en holle rug. Herhaal dit 10x.
2)      Bekkenkanteling 2:
Beweeg je linkerheup richting je linkerschouder. Doe dit op een rustig tempo 3x. Herhaal de oefening dan met je rechterheup die beweegt naar je rechterschouder.
3)      Knieën naar 1 kant laten zakken:
Leg beide armen zijwaarts op schouderhoogte en beweeg rustig beide knieën naar links. Houd 10 seconden vast en beweeg terug naar het midden. Herhaal naar de rechterzijde. Doe deze oefening links en rechts 3x.
4)      Bruggetje:
Kantel je bekken achterover zodat je billen loskomen van de grond. Til vervolgens je bekken omhoog en maak een bruggetje. Rol hierna wervel voor wervel weer met je rug terug op de grond. Herhaal dit 10x.
 
Als je deze oefeningen een aantal dagen structureel volhoudt, merk je dat de onderrug minder pijnlijk wordt. Ook als je spit hebt, kunnen deze oefeningen je helpen. In sommige gevallen is het verstandig naar een huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als de pijn niet afneemt of als er tintelingen in de benen ontstaan. Luister altijd goed naar je eigen lichaam.
 
Die zware boodschappentas kun je dus beter even laten staan bij pijn in je onderrug of spit. Vraag je behulpzame partner of die lieve vriendin of zij je willen helpen. Is er echt niemand in de buurt die het klusje even voor je op kan knappen, zorg er dan voor dat je goed door je knieën gaat. Of je verdeelt je boodschappen gewoon in 2 tassen. Dan wordt het klusje minder zwaar voor je rug en omdat je 2 x moet lopen, blijf je lekker in beweging.
 
 
 
 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.