Je hart gaat sneller kloppen, je hebt je ademhaling niet meer onder controle. Misschien word jij wel duizelig,misselijk en heb je het gevoel dat je jouw lichaam niet meer onder controle hebt. Jij maakt een paniekaanval door. We herkennen het waarschijnlijk allemaal. En bij de een was het eenmalig en weer ander overkomt het met regelmaat. Het zijn serieus vervelende momenten en in dit blog geven we je praktische tips die jij dan direct kunt uitvoeren.
Wat is nu eigenlijk een paniek aanval?
Een paniekaanval is een snel opkomende, heftige angst die je zomaar lijkt te overvallen. Je bent bang om de controle te verliezen. In feite neemt jouw lichaam even volledig de regie over. Vaak worden paniekaanvallen versterkt als je erg gestrest bent. Maar ook zenuwen kunnen omslaan in paniek. Ben jij burn-out dan zou het zomaar eens een klacht kunnen zijn.
Wat kan jij ervaren?
Er zijn veel kenmerken en symptomen die wijzen op een aanval van paniek. De mate van een aanval is bij iedereen verschillend. In ieder geval ervaart iedereen het opkomen van een intense angst die gepaard gaat met een aantal fysieke symptomen zoals:
- een verhoogde hartslag
- hevig transpireren
- droge mond
- trillen
- korte ademstoten
- misselijkheid ( zelfs braken)
- hoofdpijn
of
- langdurig huilen
Wat kan jou helpen?
praktische tips
- probeer ( vroegtijdig) te herkennen dat er een paniekaanval op komst is.
- ben jij bekend met paniek aanvallen probeer dan bepaalde situaties te vermijden of bereid je hier goed op voor.
- Ben jij in paniek? Verzet je dan niet teveel tegen het gevoel.
- laat je omgeving weten dat jij in paniekerig bent.
- probeer de focus op jouw lichaam en ademhaling te leggen.
Insight coach of Brainspotting
Beide effectieve manieren om met jouw paniek aan de slag te gaan. Paniekaanvallen zijn intensief en angstig. De angst om een nieuwe aanval te krijgen kan je belemmeren in je doen en laten. Door hierover te praten ( insight coaching) krijg jij vaak inzicht in de situatie. Ook leer je hoe je met makkelijke tips realistischer kunt omgaan met jouw paniek. Is deze paniek bijvoorbeeld wel relevant? Praat jij liever wat minder maar kun jij wel specifiek aangeven welke omstandigheden of situaties een paniekaanval triggeren laat je dan eens informeren wat de brainspotting voor jou kan doen.