Een stekende pijn in de onderrug als je net iets te zwaar tilt of die constant zeurende pijn in je schouderbladen. Klinken ze bekend? Waarschijnlijk heb je last van overbelaste spieren.
Overbelasting van de spieren ontstaat door kortstondig een te zware belasting of langdurig een lichte belasting van die spieren. Acute of langdurige belasting van de spieren zorgt ervoor dat er minder bloed door kan stromen, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen beperkt wordt. De afvoer van afvalstoffen wordt belemmerd. Het lichaam kan de gevolgen van deze belasting dan niet meer of minder gemakkelijk herstellen. Het stroomt allemaal niet meer door en dit voel jij: dat is de pijn.
Acute overbelasting
Deze ontstaat door kortdurend te veel kracht te gebruiken. Bijvoorbeeld als je (met een verkeerde houding) iets optilt wat te zwaar is, maar ook als je gaat sporten zonder warming-up. Jouw spieren moeten dan, zonder voorbereiding of aankondigen, te snel een flinke aanspanning opvangen. Ze schrikken daar als het ware van en in feite schieten ze dan een verkrampte toestand.
Langdurig herhaalde bewegingen
Hierbij speelt kracht of gewicht geen rol, maar de constante herhaling. Het constant herhalen van dezelfde beweging kan de spier overbelasten. Denk aan RSI. Een veel voorkomende klacht .RSI noemen we ook wel een muisarm. De afkorting van RSI staat voor Repetitive Strain Syndrome. In het Nederlands betekent dit ‘herhaalde bewegingen’. Voornamelijk de spieren in de nek en schouders worden voortdurend aangespannen, waardoor de overbelasting ontstaat. Deze klacht ontstaat door het gebruik van de computer, maar ook andere beroepen, waarbij constante bewegingen herhaald worden, kunnen klachten veroorzaken.
Lichaamshouding
Ook jouw lichaamshouding kan ongemakken geven. Zeker als lichamelijke klachten een rol spelen. Verschil in beenlengte,scheefstand van de bekken of hypermobile gewrichten kunnen de spanning op de spieren aardig doen toenemen. Jouw lichaam compenseert dan de hele dag, waardoor er van bepaalde spieren veel gevraagd wordt. Deze spieren raken dan als ware oververmoeid, dat zich vertaalt in pijnlijke en zeurende klachten die de hele dag aanwezig zijn.
Werkhouding
Veel mensen hebben het niet in de gaten. Je bent je niet altijd en elke dag bewust van de manier waarop jij je werk uitvoert. In vrijwel alle beroepen is het toch van belang je bewust te zijn van de manier waarop jij je lichaam gebruikt. Onderuit gezakt, opgetrokken schouders, het hoofd naar voren gebogen, niet recht zitten, onjuist tillen of verkeerd afgestemd meubilair. In welke werkhouding zit jij of voer jij elke dag je werkzaamheden uit?Een verkeerde houding leidt tot overbelasting van de spieren.
Stress
Stress kan ook overbelasting in de hand werken, omdat je lichaam constant een verhoogde spierspanning heeft. Stress ontstaat, omdat het voor jouw lastig is bepaalde situaties los te laten. Je hoofd raakt vol van alle piekergedachten. Maar, deze piekergedachten kunnen zich ook opslaan in je lijf. Onbewust span je dan je spieren aan. Stress zorgt ervoor dat jouw lichaam heel de dag in een staat van paraatheid is.
De gevolgen van overbelasting kunnen heel duidelijk zijn. Er gaat dan misschien zelfs iets kapot. Gescheurde pees of spier, zweepslag en ontstekingen zijn voorbeelden. Als dit gebeurt, ben je te laat met ingrijpen. Medische hulp is dan noodzakelijk. Maar, vaak geeft jouw lichaam al eerder signalen af. Een waarschuwing: je raakt overbelast. Stijve en stramme spieren, pijnlijke klachten, spierpijn of minder mobiliteit van bepaalde ledematen zijn een aantal van deze signalen. Als je dan goed naar je lichaam luistert, kun je voorkomen dat de klachten erger worden.
3 tips om overbelasting te voorkomen:
Training
Het is belangrijk dat jouw spieren sterk genoeg zijn om de zware of herhaalde inspanning aan te kunnen. Je kunt je lichaam hierop trainen. Door het trainen worden je spieren sterker. Trainen zorgt er ook voor dat spieren langer worden. Door het toenemen van kracht en/of lengte bereid je de spier voor op de activiteit die gaat plaats nemen.
Warmte
Je spieren presteren optimaal als ze ongeveer 38 graden zijn. Kleed je dus warm aan als je gaat sporten. Vergeet dan vooral ook je warming-up niet. Het opwarmen van de spieren is een belangrijke voorbereiding van de inspannende, activiteit die je gaat ondernemen .Zorg er ook voor dat je bijvoorbeeld niet op de tocht zit . Als spieren te koud worden, trekken ze samen en spannen ze aan. Als deze inspanning te lang duurt, ontstaan er ongemakken. Voorkom dus tocht, want ook je spieren kunnen een kou vatten.
Massage
Massage ontspant maar zorgt tegelijkertijd dat de spanning op de spieren afneemt. Ook stimuleert een massage de afvoer van afvalstoffen. Dit is belangrijk, want juist die ophoping van afvalstoffen geven zijn de oorzaak van jouwpijnlijke klachten. Regelmatig laten masseren houdt de spieren soepel en maakt de spieren langer. Hierdoor blijven ze in conditie en kunnen ze inspanningen leveren waarop ze voorbereid zijn.
Wat is je nu vooral opgevallen bij de bovenstaande 3 tips?
Juist…Voorbereiding is erg belangrijk!
En aan voorbereiding kun je zelf veel doen.
Ben je meerdere malen per dag eens bewust van de inspanning, die je van je spieren vraagt. Ben je daar vooraf al goed op voorbereid? Kun je op dit moment iets doen om jouw spieren te helpen bij het zware werk?
Zorg goed voor je spieren , dan zorgen zij ook goed voor jouw !