Zit jij al in de overgang?
Ik voel het opkomen vanuit mijn tenen. Razendsnel verplaatst het zich naar boven en binnen een mum van tijd breekt het zweet me uit. Sinds kort kan ik ook geen toilet meer voorbij lopen, zonder dat ik er even op moet plassen. En s’nachts word ik minstens 5a6 keer wakker. Is het niet, van een volle blaas dan is het wel door een opvlieger. Toen ik ook nog merkte dat ik, op sommige dagen, wel chronisch vermoeid leek, heb ik toch maar een bezoekje aan de huisarts gebracht. Zijn conclusie was, dat ik in de pre- overgang zit. Wist jij dat, dat al rond je 40ste kan beginnen.
Wat gebeurt er nu precies?
Tijdens jouw overgang vindt er een daling plaats van de hoeveelheid eicellen in jouw lichaam. Hierdoor kunnen jouw eierstokken steeds minder geslachtshormonen produceren. Deze hormonen noemen we ook wel oestradiol. Of, en hier heb je vast al weleens van gehoord, oestrogeen. Dit hormoon speelt een belangrijke functie bij jouw vruchtbaarheid. Omdat dit hormoon, tijdens de overgang, afneemt verandert de menstruatie cyclus en uiteindelijk blijft deze helemaal weg. De overgang is een natuurlijk proces waarin jouw lichaam een aantal fases doorloopt.
Welke fases heeft de overgang?
De overgang, doet zich in 3 fases voor. De duur van deze periodes is bij elke vrouw verschillend. De gehele overgang kan maximaal 15 jaar duren. Ja, ik schrok me ook een hoedje toen ik dit las, maar er is ook goed nieuws. Want in de meeste gevallen gaat het sneller. Veel vrouwen beginnen na hun 40ste de eerste klachten te krijgen. Zij zitten dan in de eerste fase die we pre-overgang noemen. Hierna volgen er nog 2.
Pre-overgang: In deze eerste fase gaan jouw hormonen steeds meer schommelen. Je eierstokken stoppen langzaam met het aanmaken van het hormoon oestrogeen. In principe kun je nog wel zwanger worden, maar dit wordt wel steeds lastiger. Dat komt, omdat jouw ovulatie (eisprong) en daardoor jouw menstruatie onregelmatig word. In deze fase heb jij waarschijnlijk ook al last van de eerste klachten. Sommige vrouwen hebben geluk. Zij merken hier eigenlijk helemaal niets van.
Menopauze: Dit is de tweede fase. En hierbij is het belangrijk, dat jij weet, dat de overgang en de menopauze dus twee verschillende fases zijn. Met de overgang bedoelen alle fases. De menopauze is er daar 1 van. De menopauze is de dag van je laatste menstruatie. Als jij een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad kan je zeggen dat je door de menopauze heen bent.
Postmenopauze: Je eicellen zijn op, je eierstokken maken geen hormonen meer aan en je word niet meer ongesteld. Jouw lichaam heeft de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gemaakt. Ik hoor je denken…fijn nu is het klaar. Maar niks is minder waar. Omdat jouw lichaam hormonen nodig heeft word deze aanmaak overgenomen door de bijnieren. Deze produceren een stuk minder, maar de klachten, zoals opvliegers, blijven nog even. Jouw lichaam en geest moeten zich op de nieuwe hormoonspiegel aanpassen. En dit kost tijd. Hoeveel tijd vraag jij, je dan af? De laatste fase van jouw overgang duurt gemiddeld nog 4 jaar.
Zit ik in de overgang?
Stemmingswisselingen, vaker plassen, nachtelijk zweten, opvliegers en gewichtstoename. Allemaal klachten die op kunnen spelen. Maar er zijn er nog veel meer. En eigenlijk teveel om op te noemen. Daarom zocht ik voor jullie al een overzichtelijke site. Hierin lees je welke symptomen erbij horen en, heel makkelijk, ook wat je kunt doen om er zo min mogelijk last te hebben.
Ik, en mijn collega’s
Snappen wat jij doormaakt. Helaas bestaat er nog geen massage techniek om het hele proces te versnellen of, nog beter, doen verdwijnen. Wij herkennen wel, wat jij, misschien kwijt wil bij ons op tafel. En wat we ook kunnen doen is zorgen voor een heerlijk, ontspannen moment. Dat tijdens een massage jouw gelukshormoon gestimuleerd word is een een gelukkige bijkomstigheid. Hierdoor ga jij een stuk positiever de volgende fase tegemoet.
En Martin, die snapt het gewoon ook! Kan niet anders in een team vol vrouwen ;).