Ochtend of avond, wanneer ben jij op je best?

Delen:

Vragen?

Spring jij vol energie je bed uit als de wekker gaat? Of heb jij echt een paar bakken koffie nodig om de dag te starten? Plof jij na het avondeten uitgeblust op de bank of heb jij dan gewoon nog genoeg energie om de laatste huishoudelijke klussen nog eens aan te pakken? Heb jij je weleens afgevraagd waarom iemand een ochtend- of juist avondmens is? In dit blog vertellen we waar dat aan ligt? 

Wanneer ben je een ochtendmens? 

Ben jij al wakker voor de wekker gaat of is deze wekker jouw startsein om de dag te beginnen en voel jij meteen bij het ontwaken de energie om aan te pakken?  Dan ben je waarschijnlijk een ochtendmens. Slimme tip: Gebruik deze energie nuttig. Betekend dat jij de grote klussen of de werkzaamheden waarbij jij je goed moet concentreren lekker in de ochtend al van je to do lijst streept. Aan het einde van de middag en je avond kun jij dan de wat makkelijkere taken op je nemen. 

Opleving in de avond? 

Heb jij moeite om je bed uit te komen. Vind jij de snooze functie op je wekker de beste uitvinding ooit…dan heb ij waarschijnlijk s ochtends meer tijd nodig om je lijf en hersenen in werking te zetten. Waarschijnlijk herken jij de opleving aan het einde van de middag of avond. Jij bent dus een avondmens. Slimme tip : Zorg voor de routine klusjes in de ochtend. Ligt er een groot karweitje te wachten of vraagt jouw concentratie opperste concentratie plan deze klusjes dan wat later op de dag. 

De cyclus van jouw bioritme

Of je nu een ochtend- of avondmens bent, het is vast gelegd in jouw brein. Jouw bioritme bepaald dit namelijk. Deze ligt opgeslagen in een hele kleine klier in je hersenen. We noemen hem de hypothalamus. Deze klier bepaalt hoe lang jouw cyclus duurt. Bij de een duurt deze 24 uur maar bij andere duurt de cyclus veel korter. De duur van je bioritme bepaald daarmee of jij een ochtend- of avondmens bent. De hypothalamus regelt het verloop van de cyclus van jouw bioritme. Dit doet hij onder andere door de afgifte van hormonen. Dit piepkleine kliertje is hypergevoelig voor daglicht. 

Kom jij jouw cyclus even lekker in de war gooien? 

Want dat kan gewoon bij ons. Stel je voor..de kamer is aangenaam,de handdoeken lekker warm en het licht is gedimd. Terwijl jij even uit alle hectiek gestapt bent en tot rust en ontspanning komt door onze behandelingen, raakt jouw hypothalamus tijdelijk in de war. Het mist namelijk even daglicht. En dat daglicht is nodig om jouw bioritme in stand te houden.  Het gaat als ware in de slaapstand. En dat overvalt je. Of je nu een ochtend-of avondmens bent bij ons rust je lekker even uit. Soms duurt het even voordat jij helemaal weer uit je ontspannen roesje bent. Maar als jij Mosense weer verlaat zal het daglicht jouw cyclus weer overnemen en ervoor zorgen dat jij energiek de dag  kan afsluiten. 

Mosense

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.