Obstipatie

Delen:

Vragen?

O

Ik had dit blog natuurlijk heel wat andere titels kunnen geven. “Ik kan niet poepen”, “Praten over poep” of “Ik poep harde keutels in plaats van mooie drollen” bijvoorbeeld. Ik benoem het nu netjes. Obstipatie, een term die door huisartsen en dokters gebruikt wordt. En door een poepprobleem, in mijn privé sferen, weet ik er inmiddels ( bijna ) alles van. Waarschijnlijk ken jij de term ook, heb je er weleens van gehoord of heb jij er zelfs last van. Wist jij dan ook, dat jouw ontlasting heel veel over jouw gezondheid vertelt? De kleur, de geur en de substantie. Je kunt er van alles uithalen. Op deze link: poep kun je gemakkelijk en overzichtelijk lezen of jouw poep patroon gezond is. In dit blog staan we stil bij obstipatie.


Praten over poep

Toen je nog heel klein was, en voor de eerste keer, een mooie drol op het potje of in toilet fabriceerde was jij super trots. Waarschijnlijk wilde jij hem, het liefst aan iedereen laten zien en stonden jouw ouders, al klappend te vertellen, dat je een super goede prestatie had geleverd. Van schaamte had jij, toendertijd, nog geen last. Maar naarmate je ouder werd, hoe minder, jij over je poep ging praten. Het is ook wel een beetje raar. Maar als jij niet goed kunt poepen, kun je daar aardig wat klachten van krijgen. Het is dus wel degelijk, heel belangrijk, dat jij, je bewust bent van jouw ontlastingspatroon.


Oorzaken van obstipatie

Obstipatie betekend dat er een opstopping in de darmen zit. Vrouwen hebben vaker last van deze kwaal dan mannen. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je op een verstopping kunt krijgen. Het ontwikkelen van obstipatie kan een heleboel oorzaken hebben:
• Medische aandoeningen zoals diabetes
• Bedlegerig zijn door ziekte of een operatie
• Verandering van het voedingspatroon
• Zwangerschap
• Je voedingspatroon in het algemeen
• Te weinig bewegen
• Te weinig drinken
Maar ook psychische klachten zoals stress, burn-out of depressieve gevoelens kunnen een reden zijn dat de darm minder goed functioneert. Voeding, vocht en beweging zijn belangrijke oorzaken. Wist jij dat obstipatie een veelvoorkomende klacht bij pubers is? Stimuleer jouw puber dus tot een regelmatig eetpatroon. Vooral het ontbijt wordt nogal eens overgeslagen. En bankhangen ( Appe, facetime en instagramma 😉 is natuurlijk super hip, maar stimuleren tot bewegen is heel belangrijk.


Alert zijn

Het klinkt misschien gek maar je hebt niet altijd in de gaten dat, jouw darmen, lui aan het worden zijn. Het kan zelfs zo zijn, dat jij nog elke dag ontlasting ( lijkt te) hebt, maar dat je toch een verstopping ontwikkeld. Ben jij de afgelopen periode vaak moe, terwijl je wel genoeg rust neemt?, Val jij, om onverklaarbare redenen veel af? Heb jij last van darmkrampen, veel buikpijn? Allemaal symptomen die met obstipatie te maken kunnen hebben. Het is dus goed om regelmatig eens stil te staan bij jouw ontlastingspatroon. Is deze nog, van een goede structuur? Gaat het poepen makkelijk of moet jij veel druk zetten. Bloed bij de ontlasting is altijd een reden om langs de huisarts te gaan. Maak jij elke dag een mooie drol, of zitten er soms dagen tussen dat jij niet hoeft? En heb jij, na jouw toiletbezoek, het idee dat jouw darmen ook echt leeg zijn, of loop jij de hele dag met een ‘vol en opgeblazen” gevoel? Maak jij je toch een beetje druk? Hou dan eens een poepdagboek bij. Zo krijg jij inzichtelijk of jouw zorgen terecht zijn.


Wat kan ik zelf doen?

Met een aantal hele simpele handelingen, kun jij er zelf al voor zorgen, dat jouw poep geen file gaat vormen.
• Begin je dag eens met een glas lauw water ( Nuchter). Het stimuleert jou darmen om aan de slag te gaan.
• Neem een vezelrijk ontbijt
• Zorg dat jij minimaal een half uur per dag in beweging bent
• Drink voldoende
• Eet met regelmaat
• Iberogast is een natuurlijk middel om de stoelgang in beweging te houden
Vergeet niet om bij serieuze klachten zoals buikpijn, buikkramp, koorts, overgeven en bloed bij de ontlasting altijd je huisarts in te lichten.


Visolie

Ook bij MoSENSE besteden wij aandacht aan jouw darmen. Vraag bij Monique eens naar de werking van visolie. Het heeft, onder andere, een posititief effect op jouw spijsvertering en de stimulatie van jouw darmen.
Een massage helpt ook. Deze zet allerlei lichaamseigenstoffen in werking. Dus ook die van jouw darmen.


Denk er dus aan, om eens achterom te kijken voor jij, jouw drol doorspoelt. Ik kan een heleboel problemen en klachten voorkomen.

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.