MS

Delen:

Vragen?

( multiple sclerose)

De meeste van jullie weten wel dat ik ook in de gezondheidszorg heb gewerkt. Onder andere werkte ik op een afdeling voor jong somatisch zieke patiënten. Tot op de dag van vandaag hebben de patiënten die ik daar heb mogen leren kennen grote invloed op mij gehad. Sommige waren even oud als ik toen was. Ik verzorgde er leeftijdgenootjes. Echter hadden deze mensen een volledig ander toekomstbeeld dan ik had. Zij waren ziek. En de meeste hadden een diagnose waarvan het verloop snel zou gaan. Maar de positiviteit en de wil om alles uit het leven te halen, ondanks de diagnose, is noemenswaardig. In het bijzonder herinner ik me nog een jonge man. De dag van zijn opname viel hij onder mijn verantwoordelijkheid. Twee dagen eerder was hij 31 geworden. Hij vertelde mij dat hij een knalfeest had gegeven. Eentje om zich altijd te herinneren. Die van zijn 30ste verjaardag was namelijk van een hele andere aard geweest. Vlak voordat hij dertig werd kreeg hij de diagnose MS. Het veranderde heel zijn leven. Het afgelopen jaar was zijn ziekte zo progressief toegeslagen dat hij nu, die dag, voor me zat om zijn laatste tijd bij ons door te brengen.

Wat is het precies

Multiple sclerose is een aandoening aan het zenuwstelsel. Het is dus geen spierziekte zoals veel mensen denken. Het is een chronische aandoening waarbij het isolerende laagje ( myeline) rondom de zenuwbanen, door ontstekingen, langzaam stuk gaat. Hierdoor worden de zenuwprikkels niet goed door de zenuwbanen geleid. Sclerose betekend verharding. En dat is wat er uiteindelijk gebeurd. Er ontstaan verhardingen in de zenuwbanen. De mobiliteit van jouw extremiteiten zoals armen en benen verminderd of valt zelfs helemaal uit. Omdat jouw lichaam het eigen afweersysteem aanvalt spreken we ook wel van een auto- auto-immuunziekte.

Symptomen

Ieder mens met MS beleefd de ziekte anders. Maar veel voorkomende klachten zijn:

 • Oogproblemen: pijn in je ogen, verminderd zicht, en dubbel of wazig zien

 • Spraakproblemen: mindere concentratie, traag denken, moeilijk woorden kunnen vinden of onduidelijk spreken

 • Tintelingen: branderig of koud gevoel, tintelingen of juist een doof gevoel

 • Coördinatie: spraakstoornis, duizeligheid en trillingen (vooral in je handen)

 • Problemen met plassen: incontinentie, blaasontsteking of vaker moeten plassen

 • Problemen met poepen: verstopping, incontinentie of diarree

 • Pijn in je gezicht ( aangezichtspijn)

 • Cognitieproblemen: moeite met concentreren en leren

 • Gevoel: tintelingen, koude handen en voeten, gevoelsstoornissen (koud en warm voel je niet meer); een brandend gevoel komt ook vaak voor

 • Spierkrachtvermindering

 • Uitval en verlammingen

Behandeling

Helaas zijn er nog geen medicijnen of behandelingen die MS kunnen genezen. Bij een diagnose van multiple sclerose zul je samen met jouw neuroloog gaan kijken welke medicijnen en behandelingen aanslaan om jouw symptomen te verminderen. Vaak is dit medicatie die de ontstekingen remt. Om zo lang mogelijk mobiel te blijven word de hulp van een fysio of ergotherapeut aangeraden.

Massage

Geeft rust en ontspanning. Maar het helpt ook om de afvalstoffen, die ontstaan door de ontstekingen, af te voeren. Alhoewel MS geen spierziekte is zijn de spieren wel vaak belast. Het voelt prettig als deze spanning na een massage is afgebouwd. Net zoals met een fysiotherapeut word er met de masseur gekeken welke vorm van massage prettig en doeltreffend is.

Lees ook het blog van volgende week. Misschien ken jij of ben jij wel iemand met MS. Volgende week staan we stil bij de psychische impact van deze zenuwziekte. En welke invloed dit kan hebben binnen je relatie en sociale contacten.MoSENSE %MCEPASTEBIN%

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.