Morgen, overmorgen of misschien wel volgende week

Delen:

Vragen?

Uitstelgedrag

Ik gebruik een To-Do schriftje. Elke dag schrijf ik daarin op, wat ik moet of wil doen die dag. Ik vind het fijn dat op te schrijven, maar meer nog, geniet ik als ik kan afstrepen wat ik gedaan heb. Maar er zijn ook klusjes die ik dagen achter elkaar,steeds weer opnieuw op mijn lijstje moet schrijven. Ken je dat? Dat ene telefoontje dat je moet plegen, de administratie berg die steeds hoger word, de strijk waar je niet meer omheen kunt, het opruimen van je kast, en ga zo nog maar even door. Sommige activiteiten zijn voor mij echt lastig om te doen en daar komt dan het doorschrijven vandaan. Ik zie er tegen op. Ik plan ze door voor morgen, overmorgen of misschien wel volgende week. Ik heb dan last van uitstelgedrag. En ik durf te wedden dat jullie dit allemaal wel herkennen.

Waar komt het vandaan?

Planning of beter gezegd een goede planning, is vaak een grote oorzaak. Mijn To-Do lijstje is nogal eens, een hele lijst, die eigenlijk al op mislukken staat voordat de dag begint. Er staat zoveel op dat ik dat, in 1 dag, nooit allemaal voor elkaar ga krijgen. Ik begin er super fanatiek aan maar op een gegeven moment sla ik lam. Het besef komt bij me binnen dat ik onmogelijk alles kan gaan afstrepen die dag. Mijn planning zit zo strak in elkaar dat zelfs een te lange wachtrij bij de supermarkt hem in de war kan schoppen. Dan ben ik mijn overzicht kwijt.

Maar ook de taken die ik lastig vind, stel ik uit. Het is een soort onzekerheid die mij belemmerd. Ik loop dan de hele dag te bedenken dat ik het moeilijk vind, of dat het me vast niet gaat lukken. Het zijn, de klusjes die ik niet leuk vind om te doen.

Kortom planning en onzekerheid over wat er gedaan moet worden zijn oorzaken van het uitstelgedrag. Zijn het juist leuke en fijne dingen? Dan ligt de kern vaak in het gegeven dat jij ze jezelf niet gunt. Dat momentje voor jouw. Even die rust en ontspanning tijdens een massage, bijvoorbeeld…geen tijd, kinderen zijn thuis, ik moet de was nog doen, mijn man werkt ook gewoon of het kost teveel geld.

Herkenbaar? Vast wel. En stop dan nu, vooral niet met lezen. Want hieronder krijg jij slimme tips om ervoor te zorgen dat jouw To-Do lijst voortaan wordt afgevinkt.

Check deze tips

Het zijn er maar liefst 7!

En dat betekend dat er vast een aantal tussen zitten die jou kunnen helpen.

Tip 1: Ga bij jezelf na waar jouw uitstel gedrag vandaan komt. Als jij,je bewust bent van de reden dan kun je hier actie op ondernemen.

Tip 2: Voel jij,je onzeker over de voorgenomen activiteit? Gun jezelf dan een beloning als je hem gedaan hebt. Niet alleen heb je deze dan verdiend het is ook goed voor je zelfvertrouwen.

Tip 3: Kijk eens naar de grote van jouw taak. Kun je hem misschien in stukjes hakken? Een aantal momenten uitkiezen, om je activiteit, in delen te doen maakt dat hij overzichtelijker word.

Tip 4: Heb jij, net als ik, een veel te lange To-Do lijst? Bekijk hem dan nog eens kritisch. Kunnen er vooraf al dingen naar een andere dag? Verdeel jouw taken over de hele week. Niet alles hoeft op maandag klaar te zijn.

Tip 5: Zorg ervoor dat jij zo min mogelijk afleiding hebt. Even 100% focus op dat lastige karwei maakt dat hij gemakkelijker gaat en dat je hem sneller voltooid hebt.

Tip 6: Maak afspraken met jezelf en hou je daaraan! Zorg dat deze realistisch zijn. Heb jij, je aan de afspraak met jezelf gehouden ga dan terug naar tip 2 ;).

Tip 7: Vergeet niet om bij je gemaakte afspraken een date voor jezelf in te plannen…een kopje koffie met wat lekkers, even door dat tijdschrift bladeren of eindelijk eens…

die reservering bij MoSENSE maken!

Je bent van harte welkom en wij zien je graag!%MCEPASTEBIN%

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.