Massage bij Fibromyalgie & CVS.

Delen:

Vragen?

 Deze week geef ik het woord aan mijn collega! Zij behaalde namelijk onlangs een mooi certificaat voor een massage behandeling die klachten verminderd bij het ziektebeeld fibromyalgie en CVS ( chronisch vermoeidheidssyndroom). Een effectieve en ontspannende behandeling die op lange duur veel positieve effecten kent. Jolanda vertelt je er graag meer over. 

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Reuma komt op alle leeftijden voor en zelfs kinderen kunnen hiermee gediagnosticeerd worden. De kans is dus groot dat jij iemand kent met reuma of het misschien wel zelf hebt. en komt op alle leeftijden voor, ook bij kinderen. 

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. In dit blog staan we stil bij reuma in de weke delen. Ook wel fibromyalgie genoemd. Tevens staan we stil bij CVS een vorm van reuma die zich in een chronische vermoeidheid uit.

 Bijna 2 miljoen mensen leven dus dagelijks met pijn, stijfheid en vaak chronische vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. 

 Hoewel reuma niet te genezen is door massage, zijn er diverse reuma varianten waar massage wel veel verlichting kan brengen,  bijvoorbeeld bij fibromyalgie en CVS  (chronisch vermoeidheidssyndroom). 

 Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. 

 De meeste mensen met reuma hebben dus last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk, en dat terwijl dagelijks bewegen juist ook nodig is.  Bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen kunnen klachten verminderen.  

Ook verandert het dagelijks leven van iemand met reuma  ; de energie moet anders verdeeld worden, misschien moeten er medicijnen geslikt worden, is een ander eetpatroon raadzaam,  of is zelfs hulp in huis nodig.   

Slapen gaat vaak minder makkelijk en ook in de nacht kunnen de pijnklachten er zijn. 

 Massage bij reuma/fibromyalgie is een zeer doeltreffende methode om de pijn te verlichten mensen weer rust te geven en de slaap te bevorderen. 

 Door een speciaal aangepaste massage met zachte technieken worden de spieren geactiveerd.  Hierdoor verbetert oa. de doorbloeding, stofwisseling en spierfunctie. Omdat mensen met deze ziekte al dagelijks kampen met pijn is het van belang de massage rustig op de bouwen en gebruik te maken van zachte technieken, waardoor de massage rustgevend en kalmerend werk.   

 Doordat de cliënt tijdens deze zachte massage af en toe gevraagd wordt de spieren aan te spannen en weer los te laten (Post isometrische Spierontspanning) zal de ontspanning daarna des te duidelijker voelbaar zijn. 

 Herken jij jezelf hierin of ken jij iemand die met deze klachten worsteld? Neem dan eens contact op met Jolanda. Zoals wij al schreven is zij  gediplomeerd masseur met betrekking tot klachten van fibromyalgie en CVS. 

Mosense

 

 

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.