Magnesium is een macromineraal dat jouw lichaam nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Magnesium is ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor een goede werking van de spieren. Het is dus erg belangrijk voor een evenwichtige gezondheid. Magnesium kent een nadeel. Want ondanks dat het dus hard nodig is om je goed te voelen,maakt ons lichaam dit mineraal niet zelf aan.
Hoe krijgen we magnesium binnen?
In al onze lichaamscellen zit magnesium. Het is dus belangrijk dat jouw lijf voldoende van dit mineraal binnen krijgt. Maar hoe zorg je daarvoor als je lichaam dit niet zelf aanmaakt? Het antwoord is simpel. Magnesium vul je aan door het eten van bepaalde voeding. Het is te vinden in veel verschillende soorten voedsel. Vooral uit graanproducten (zoals brood), vlees, melk en zuivel halen we veel van de magnesium die we nodig hebben. Ook noten, chiazaad, spinazie en erwten zijn magnesiumrijk voedsel.
Naast voeding bestaan er veel magnesium supplementen. Deze zijn meestal te verkrijgen bij een goede apotheek of reformhuis. Laat je goed informeren over de samenstellingen.
Wat gebeurd er als je een tekort hebt?
Als jouw lichaam een tekort heeft ,kun jij last krijgen van een aantal symptomen. Een heel bekend symptoom zijn spierkrampen. Je kent het wel. Je ligt net bijna te slapen en jouw been schiet in een kramp. Dit kan altijd een keer gebeuren maar als deze spierkrampen toenemen kan dit op een tekort aan magnesium duiden. Maar ook lusteloosheid,extreme vermoeidheid en verminderde energie kunnen verschijnselen zijn die jouw alert moeten maken. En die alertheid is erg belangrijk want, en we willen je geen angst aanjagen, in extreme gevallen bij een extreem en langdurig tekort kunnen er zelfs hartritmestoornissen optreden.
Kun je een teveel aan magnesium binnen krijgen?
Jazeker dat kan. En een goede vraag om bij stil te staan. Als jij een overdosis aan magnesium tot je neemt ( ook wel hypermagnesiëmie genoemd) dan zal jouw lijf dit weer afstoten. Maar dat gaat niet zomaar. Wel degelijk kun je hier vervelende ongemakken van krijgen. Ben jij na de inname van het mineraal misselijk of heb je diarree klachten dan kan dit duiden op een overdosis. Gelukkig komt dit bij gezonde mensen bijna nooit voor. Maar als jij een nier of darmpatient bent is het goed om waakzaam te zijn.
Een volwassen lichaam bevat zo’n 25 gram magnesium. De helft daarvan zit in je beenderen en een kwart in jouw spieren. De rest wordt onderverdeeld in het zenuwstelsel en in andere organen. Vrouwen hebben meer magnesium nodig dan mannen. Als aanvulling op je eetpatroon zou dat beteken dat jij als vrouw 250-300 milligram nodig hebt. Ben jij onderverdeeld in de categorie mannen dan liggen jouw waardes tussen de 300-350 milligram.
Wist je dat…
Wij bij MoSENSE al heel lang weten dat magnesium een goede ondersteuner is. Niet voor niets verkopen wij een goed,uitgebalanceerd product. Want als jij, jouw spieren,lichaam en geest bij ons in goede conditie houdt, vinden wij het heel belangrijk dat er aandacht hebben voor de mineralen die dit in stand houden.