Luister jij wel echt?

Delen:

Vragen?

Luisteren is een basisvaardigheid. Je leert het al als je heel jong bent. Luisteren naar je vader en moeder. Luisteren naar de juf op school en later luisteren naar je partner,vrienden of familie. Maar luister jij wel echt? Hoor jij echt wat er gezegd word? Bedenk jij weleens wat er achter de boodschap van de verteller schuil gaat? Actief luisteren…daarover gaat het blog van deze week. En dat is moeilijker dan je denkt.

De term ‘actief luisteren’ is bedacht in 1957 door de 2 Amerikaanse psychologen Carl Rogers en Richard Farson. Zij gaven hiermee aan dat actief luisteren een belangrijke manier is om open te staan voor een ander. Door actief te luisteren heb je interesse in het verhaal of de emoties van een ander zonder dat jij daar een persoonlijk oordeel over hebt. Je laat zien dat je werkelijk wilt weten wat die ander bezighoudt.

Luisteren kun je leren

Ik schreef al dat luisteren een vaardigheid is die je al jong leert. Wil dat dan zeggen dat iedereen naar elkaar luistert? Zeker niet! In tegen stelling tot zonder oordeel luisteren, staan de meeste mensen te popelen om adviezen,meningen of eigen ervaringen te delen. Hiermee wek je onbegrip bij die ander. Deze voelt zich niet gehoord. Zowel non-verbaal als verbaal is het belangrijk om gedurende het gesprek interesse te blijven tonen. Te beseffen dat jouw verhaal niet het verhaal van die ander is. Soms wil jouw gesprekspartner alleen maar vertellen. Als er niet om een advies gevraagd word is het ook niet nodig dit te geven. Dit kun je trainen. En het is goed om te weten dat je dan ook je inlevingsvermogen en geduld traint. Belangrijke eigenschappen die ervoor zorgen dat jij, je kunt blijven concentreren in de boodschap van die ander en dat jij je kunt beheersen je goed bedoelde adviezen te geven.

Waar liggen de valkuilen dan?

Een grote valkuil is de drukte in je eigen hoofd. Jouw gedachte en oordelen over wat die ander je verteld kan actief luisteren in de weg zitten. Omgevingsfactoren kunnen je ook uit je concentratie halen. Piept jouw telefoon steeds van de berichtjes die je binnen krijgt? Grote kans dat jouw actieve luisterhouding dan even afgedwaald is. Heb jij eigenlijk wel tijd om aandachtig te luisteren? Of zit jij met je hoofd bij allerlei karweitjes die je nog moet doen? Zorg dat je de rust hebt om het gesprek te voeren. Zorg ook dat jij daar ruimte voor maakt in jouw dagelijkse bezigheden. Een prettige,open en vertrouwde omgeving helpt de ander zich ontspannen en veilig te voelen. Sta eens stil bij jouw lichaamshouding. Zit jij met je armen over elkaar? De ander voelt zich meer op het gemak als jij een open houding aanneemt. Leg je armen langs je lichaam en zoek oprechte oogcontact met je gesprekspartner.

Technieken om actief te luisteren

Er zijn verschillende methodes ontwikkeld die je helpen om actief te luisteren. We bespreken er 2. De LSD techniek en de SOFTEN methode.

Lsd staat voor luisteren,samenvatten en doorvragen. De spreker laten uitpraten is hier belangrijk. In plaats van oordelen of adviezen geven vat jij samen wat je hebt gehoord. Hiermee maak jij duidelijk dat je ook daadwerkelijk geluisterd hebt. Het geeft die ander het gevoel dat hij of zij gehoord is. Met doorvragen word bedoeld dat jij open vraagt stelt waardoor jouw gesprekspartner meer inhoud geeft aan het verhaal. Ook ontstaan er hierdoor vaak oplossingen die op deze manier door de boodschapper zelf gevonden worden.

De SOFTEN methode is een methode die vooral gericht is op de non-verbale signalen. ( je lichaamshouding en wat straal jij uit).

Smile: geef een glimlach. Het stelt gerust.

Open: met geopende armen en je benen naast elkaar nodig je de spreker uit tot praten

Forward: zorg dat je beide op hetzelfde nivo zit. Dus beide in een stoel bijvoorbeeld. Jouw houding als luisteraar is iets naar voren gericht. Hierdoor geef je aan dat je de tijd hebt om aandachtig te luisteren.

Touch: soms kan een lichte aanraking ( op neutrale plekken zoals de arm of schouder) de spreker aanmoedigen om verder te gaan met het verhaal.

Eye: oogcontact. Zorg dat je in verbinding blijft met elkaar.

Nod: nod is knikken of instemmend hummen. Hiermee geef je aan dat je nog steeds alle aandacht hebt en hoort wat er gezegd word.

Tot slot

Goede oefening baart kunst. Je kan het echt leren dus. En als je het eenmaal onder de knie hebt is het een prachtige eigenschap waarmee je een heleboel mensen blij kunt maken. In mijn vak als massage therapeut en in-sight coach is het een belangrijk onderdeel van mijn werk. Echt luisteren geeft verdieping en verbinding.

Want: Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen ontstaat er echt contact.

MoSENSE 


Note: Heb jij nu behoefte aan echt contact, neem dan eens contact op met de insight-coach van MoSENSE.





 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Schrijf je in voor de cursus ontspanningsmassage voor beginners