Littekenweefsel

Delen:

Vragen?

We hebben allemaal wel ergens op ons lichaam een litteken. Misschien snee jij, je tijdens het koken in je vinger of viel je als, klein kind, van je fiets. Dit zijn littekens die zich op jouw huid bevinden. Vaak zijn deze relatief klein en oppervlakkig. Maar ook na een operatie houd je littekens over. Deze zitten veel dieper en hierbij is niet alleen jouw opperhuid beschadigd maar ook jouw spieren en weefsel binnenin. Regelmatig zien wij in de praktijk cliënten komen die klachten hebben van dit littekenweefsel. Wat kun je hier aan doen?


Wat is littekenweefsel precies?

Littekenweefsel is weefsel dat ontstaat na een beschadiging van je huid of de onderliggende lagen. Zodra jij een wondje of wond hebt begint jouw lichaam met herstel. Dit is een lichaamseigen proces. Jouw lichaam zorgt er namelijk voor dat deze weefsel gaan bouwen. Ze bouwen net zolang en net zoveel weefsel als nodig is om jouw wond te dichten. In principe, zijn littekens, dus een aantal weefsels en haar cellen op elkaar. Hoe wonderlijk, jouw lichaam, ook een genezing in gang zet. Het weefsel wat het vormt is altijd zwakker als de cellen die niet beschadigd zijn. Dat is ook de reden dat er klachten kunnen ontstaan.


Welke klachten zijn dit dan?

Elk litteken doorloopt een aantal fases voordat het helemaal klaar (af) is. De eerste fase is de ontstekingsfase. We noemen dit ook wel een neurogene ontsteking. Verschillende stoffen in jouw lichaam worden in gang gezet. Door deze activiteit zal jouw litteken rood en warm aan kunnen voelen. Het gebied erom heen zal een verdikking laten zien. De huid wordt wat stijver en er kan een stekende pijn ontstaan. Als de acute fase, meestal na een dag of 3, voorbij is start de proliferatie fase. Het opbouwen van de weefselcellen gaat beginnen. Het is belangrijk om in deze periode langzaamaan weer wat te gaan bewegen. Als je dit niet genoeg doet kan het zijn dat je uiteindelijk een vermindering in jouw bewegingsfunctie overhoudt. De huid kan gaan trekken. De laatste fase noemen we remoldeleringsfase. Het litteken is bijna klaar en de wond is genezen. In sommige gevallen blijft het litteken gevoelig. De meest voorkomende klachten zijn dan:
• Jeuk
• Pijn
• Een trekkend gevoel ( Alsof je huid tekort komt)
• Een disfunctie in je mobiliteit

Kan een massage mij helpen?

Jazeker! Een massage maakt de huid soepeler maar het zet ook het proces van een goede doorbloeding in gang. Bij Mosense adviseren we vaak een  bindweefselmassageDit is een massage waarbij wij, de laag tussen jouw spieren en jouw huid, los trekken. Het lichaam wordt hierdoor gestimuleerd tot celvernieuwing en de productie van collageen ( een lijmvormend eiwit). De doorbloeding komt op gang en de conditie van jouw huid verbeterd. Bij de dieperliggende littekens maken wij, ook regelmatig gebruik van deep osccilation. Dit is een apparaatje wat op het litteken gebied geplaatst wordt. Door elektrische impulsen dringt het diep door in het weefsel. Jouw lichaam wordt hierdoor van binnenuit in werking gezet.


Kom dus gerust eens langs

Want met littekenpijn hoef jij niet te blijven lopen. Met ons deskundig advies en een aangepaste behandeling kun jij je weer richten op de leuke dingen van het leven!

MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Schrijf je in voor de cursus ontspanningsmassage voor beginners