Het spijt me, vergeef me
Anders kan ik het niet zeggen
En valt vanalles uit te leggen
Het spijt me, het spijt me zo
Lieve allemaal, sorry dus. Waarvoor? We kunnen wel honderd redenen bedenken. Maar is die sorry dan echt nodig? Wist jij dat er heel veel mensen zijn die om de haverklap sorry zeggen maar dat dat in de meeste situaties helemaal niet nodig is? Maak jij je hier ook “schuldig” aan?
Sorry
We zeggen het zoveel. Sorry dat ik tegen je aanliep, sorry dat ik je iets moet vragen, sorry voor het ongemak en ga zo nog maar even door. Vaak zeggen we al bij voorbaat sorry en nog vaker zeggen we sorry voor een situatie die we eigenlijk niet eens in de hand hadden. De meeste mensen leren van jongs af aan dat ze hun excuses aan moeten bieden wanneer ze iets fout hebben gedaan. Nu is daar natuurlijk niets mis mee. Als er iets is misgegaan door jouw toedoen, getuigt het van kracht om dat te erkennen en sorry te zeggen. Maar wanneer er te pas en te onpas sorry wordt gezegd, zonder dat het echt nodig is, is er iets anders aan de hand.
Een excuus hier en een excuus daar
Wat betekent het nu eigenlijk als jij heel vaak sorry zegt. Een overvloed aan “het spijt” me kan duiden op een laag zelfbeeld. In meer of mindere mate sta jij onzeker in het leven ( of de situatie). Het is bijna een ondermijnende vorm van beleefdheid die niet altijd op zijn plek is. Wist jij dat vrouwen vaker sorry zeggen dan mannen? Vrouwen vinden het over het algemeen veel lastiger om op te komen voor hun wensen en behoeften. Doen ze dit wel dan zeggen zij bij voorbaat alvast sorry. En dat is natuurlijk echt een beetje vreemd. Het gevaar dat jij na verloop van tijd niet meer zo serieus genomen wordt is aanwezig. Jouw sorry’s verliezen hun kracht,oprechtheid en meerwaarde.
Wanneer zeg je sorry
Het antwoord is simpel. Als jij iets hebt veroorzaakt waarbij je een ander hebt gekwetst en je hebt dit niet opzettelijk gedaan, dan is “het spijt me” op zijn plek. Als jij sorry zegt dan voelt die ander dat jij dit oprecht doet. Dat jij achteraf de situatie overziet en inziet dat jij dit anders had moeten aanpakken. Wat is nu belangrijk bij een spijtbetuiging?
- Toon jouw spijt
- Leg uit waarom je iets gedaan hebt
- Vertel die ander dat jij inziet dat jij hem of haar gekwetst hebt
- Neem je verantwoordelijkheid
- Kom als dat mogelijk is met een oplossing
Weet jij niet zeker hoe de vork in de steel zit?
Twijfel jij of jouw sorry nodig is? Kom dan eens rustig bij ons op tafel liggen. Pak even dat momentje rust. Laat je meevoeren door de massage en ervaar dat er ruimte komt in gedachten waarin jij vast liep. Stel jezelf bij ons tafel eens de vragen : Was er opzet in het spel? Heb ik zelf iets gedaan waardoor deze situatie is ontstaan en had ik dit anders kunnen aanpakken? Zeker weten dat jij met de juiste antwoorden van de behandeltafel komt. Sorry zeggen mag altijd. Een oprecht gemeende sorry siert je. Dus neem je tijd om te overdenken waarvoor,waarom en hoe jij sorry zegt.
Sportieve groet,
Tekst: Fiducia
Esther van de Moosdijk