Lekker in de zon!, maar vergeet niet goed voor jouw huid te zorgen.

Delen:

Vragen?

 

Warme, zomerse dagen zijn heerlijk! Daar zijn we het bijna allemaal wel over eens. Je wordt er vrolijk van en je voelt je goed. De zon geeft ons een soort van power boots. Maar wat doet de zon nu eigenlijk op en met je huid? Dat we onze huid moeten beschermen tegen de felle UV stralen weten we natuurlijk allemaal. Maar hoe doe je dat nu op een goede en verantwoorde manier?

 

Wist je dat:

 

Jouw lichaam zich, voor een gedeelte, zelf beschermd tegen de zon? Zodra, jouw huid, UV stralen voelt gaan er allerlei processen in werking. Er wordt bijvoorbeeld melanine aangemaakt en je huid wordt dikker. Hierdoor hebben de zonnestralen minder invloed. Want teveel zonlicht op je huid kan ook schadelijke gevolgen hebben. Je huid kan verouderen en uitdrogen. En ook huidkanker, ligt bij een teveel aan UV straling op de loer.

 

De aanmaak van melanine.

 

Iedereen wil graag een mooie, bruine huid. Gek genoeg is bruin worden het eerste beschermingsmechanisme van je huid tegen de zon. Door de pigmentcellen van jouw opperhuid wordt melanine aangemaakt. Hierdoor wordt jij bruin. Maar eigenlijk is jouw bruine tint een beschermjasje om je huidcellen. Door dit ‘jasje’ voorkomt jouw lichaam dat de UV stralen, veroorzaakt door de zon, waar jij heerlijk in ligt te genieten, teveel invloed gaan krijgen op jouw huid.

 

Huidverdikking.

 

Door invloed van de zon wordt jouw huid dikker. De UV stralen zorgen voor een versnelde aanmaak van huidcellen. Hierdoor wordt de opperhuid verdikt. Deze extra bescherming kaatst een gedeelte van het zonlicht weg. Jouw huid ‘bouwt’ dus eigenlijk een soort pantser tegen de zon.

 

Uitdroging van de huid.

 

Is het je al eens opgevallen dat je op een warme dag meer behoefte hebt om te drinken? Door het warme weer, raakt je vochtbalans verstoord. Dit komt omdat jouw huid meer verdampt. Ook zweten zorgt ervoor dat jouw lichaam vocht verliest. Het resultaat is, dat jouw huid, na een dagje strand, droog aanvoelt. Een droge huid biedt minder bescherming tegen de zon. Het is dus erg belangrijk om goed te drinken zodat jouw vochtbalans aangevuld blijft. Let wel op, want een heerlijk verkoelend biertje of een lekkere cocktail onttrekt juist vocht! Beter is het dus om water te drinken.

 

Rimpels, huidveroudering en pigmentvlekken.

 

Geen dingen waar jij aan denkt als je lekker ligt te ‘bakken ’in de zon. Helaas, zijn het wel uitwerkingen die teveel zon op je huid kunnen hebben. UV straling dringt diep door in jouw huid. Het tast het collageen en elastine weefsels aan. Deze weefsels zorgen er juist voor, dat jouw huid strak en rimpelloos blijft. Een beschadiging van deze weefsels zorgt dus voor rimpels, een minder strakke huid en op de lange termijn zelfs pigmentvlekken.

 

Huidkanker.

 

Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland. Een teveel aan UV straling kan voor verbranding van je huid zorgen. Je kent het vast. Je huid is zo rood als een kreeft geworden en het voelt warm en gloeiend aan. Als jij door de zon verbrandt bent, heb je een teveel aan UV straling gehad en ben je dus niet genoeg beschermd. Elke keer als jouw huid verbrandt, beschadigd jouw DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt hoe meer kans je loopt op huidkanker. Belangrijk dus dat jij je, je altijd goed beschermt op warme dagen.

 

Hoe bescherm ik me het beste tegen de zon.

 

Jouw lichaam begint dus, bij de eerste zonnestralen, al een beschermlaagje op te bouwen. Maar dit is, met de tropische temperaturen van nu, echt niet genoeg. We moeten zelf ook iets doen om dat mooie bruine kleurtje te krijgen, zonder dat we risico’s lopen op allerlei vervelende problemen.

Tussen 12.00 en 15.00 is de zon op haar scherpst. Beter is het, om dan in de schaduw te gaan zitten. De kans op verbranding is dan namelijk het grootst. Ik hoor je nu denken: “maar dan word ik toch niet bruin?” Gelukkig, is dat helemaal niet waar! Ook in de schaduw bereiken de UV stralen jouw huid. Dat betekent dat jij, onder jouw parasol, dus wel verkleurd. Maar het betekent ook dat je, je moet insmeren dus.

Heerlijk om lekker op je luchtbedje door het zwembad te dobberen. Maar let op: water en zon is een gevaarlijke combinatie. Op of in het water verbrandt/verkleurt de huid eerder.

 Nog een tip: vaak voel jij pas dat je verbrandt bent als je uit de zon gaat. Je kent het wel, na een heerlijke dag aan het zwembad ga je ‘s avonds douchen en dan voel en zie je pas dat je aardig rood geworden bent. Zorg er dus voor dat jij, je zonnebrand preventief gebruikt.

  Baby’s, kinderen maar ook met mensen met rood haar zijn gevoeliger voor de zon. Zij hebben dus, altijd, een hoge factor nodig. En o ja, jouw kale koppie verdiend in de zomer ook wat extra aandacht.

Een keer smeren is niet genoeg! Het is verstandig, je om de twee uur in te smeren. Pas jouw zonnebrand goed aan op jouw huid. En zelfs als jij van nature meteen bruin wordt in plaats van dat je verbrandt is het goed je in te smeren.

Genoeg water drinken zorgt ervoor dat jouw vochtbalans in balans blijft. En na jouw dagje zonnen geef je, je huid nog even extra aandacht door het gebruik van een verkoelende en vochtherstellende after- sun. Die zorgt er dan meteen ook voor dat jij zonder rimpels en met een strakke body in je bikini kunt blijven lopen!

 

 

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.