Laat jij de kaas van je boterham eten?

Delen:

Vragen?

Jij had best wel een mening,behoefte of wens maar menigmaal kijk jij terug op een situatie en moet jij erkennen dat je deze toch niet helemaal krachtig aangeven hebt. Wellicht heb je wel iets gezegd maar je houding veranderde naar de achtergrond. Resultaat, jij bent niet opgekomen voor wat jij nu belangrijk vond. 

Is dit herkenbaar of ben jij meestal wel assertief genoeg om kenbaar te maken waar jij voor staat?

Wat is assertiviteit? De betekenis van assertiviteit is opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. 

Assertiviteit

Als jij assertief bent dan lukt het jou om je gedachten,gevoelens en meningen te uiten. Dit doe jij op een directe maar ook eerlijke en gepaste wijze. Jij bent standvastig en draagt draagkracht uit over hetgeen jij benoemt. Jij blijft respectvol naar jezelf maar zeker ook naar de ander. Assertief zijn betekent niet dat jij, jouw mening kost wat kost  er doorheen drukt.Het betekent wel dat jij opkomt voor je eigen belangen. Natuurlijk kun jij dan best een beetje water bij de wijn doen maar het resultaat is altijd dat alle partijen tevreden zijn. 

6 krachtige tips

Wist jij dat jouw houding een hele belangrijke rol speelt in assertiviteit? De manier waarop jij zit of staat drukt een heleboel uit. Daadkracht kun je het beste ondersteunen door een goede,stevige lichaamshouding. Dat is dus meteen tip 1: 

  1. Let op je lichaamshouding
  2. Spreek altijd in de -ik- vorm
  3. Geloof in wat jij zegt
  4. Leg duidelijk uit wat jij wilt en geef argumenten waarom dat zo is
  5. Wees duidelijk. Kort maar heel erg krachtig

En dan nog nummer 6:

  1. Vat de mening van die ander niet persoonlijk op. 

Ook die ander heeft gedachten,wensen en behoefte. Heb daar respect voor. Als jullie beide de situatie assertief benaderen is het van belang dat jullie uiteindelijk met elkaar overeenkomen. Luisteren naar die ander is dus heel belangrijk. 

Spring jij assertief van tafel?

Want dat kan gewoon bij ons. Een massage helpt je tot inzicht te komen. Het geeft rust en ruimte om eens goed te overdenken wat jij nu precies wil. Wist jij dat er tijdens een massagebehandeling een stofje wakker wordt gemaakt wat jouw zelfvertrouwen geeft. Dat is handig als jij dat gesprek in moet waar een assertieve houding je gaat helpen. 

Zonnige groet, 

MoSense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.