Klapvoet

Delen:

Vragen?

Het blog van vorige week ging over een rughernia . En aan het einde van het blog benoemde wij al even de klapvoet. Een klapvoet kan spontaan ontstaan, maar vaak hoor je dat het ten gevolge van een rughernia is op komen zetten. Wat is een klapvoet nu eigenlijk en kun je er iets aan doen?

We noemen hem ook wel de dropvoet

En dat klinkt natuurlijk, nog vreemder dan een klapvoet. Maar als we je gaan uitleggen wat een klap-of dropvoet is, zul jij helemaal gaan snappen waarom we dat doen. Bij een klapvoet wordt het voorste gedeelte van de voet niet goed opgeheven ( opgetild). Door een zwakte van de voetstrekspieren heb jij moeite met het opheffen van jouw voet en tenen. Hierdoor valt de voet als ware op de grond. En precies dit vallen kan omschreven worden als klappen van de voet of het droppen van het voorste gedeelte van de voet op de grond. Voila de klap- of dropvoet is geboren.

Hoe ontstaat deze vallende voet?

De oorzaak ligt aan een beknelling of verlamming van een zenuw. De kuitbeenzenuw om precies te zijn. In medische vaktermen noemen we hem ook wel de nervus peroneus. Deze zenuw bevind zich in jouw knieholte, en zorgt ervoor dat jij, je voet kunt optillen,omhoog en omlaag kunt buigen en kunt draaien. Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat deze zenuw bekneld raakt:

  • De rughernia ( vooral als deze een uitstraling naar een been heeft)
  • Met je benen over elkaar zitten
  • Een gebroken been of kuit
  • Als complicatie van een operatie
  • Veel op de hurken zitten

Wat zijn de symptomen?

Het meest opvallende symptoom is, dat jij merkt, dat jouw voet stijf aanvoelt bij bewegen. Jouw stappen gaan moeizaam. Ook zul je merken dat het lijkt alsof jouw tenen over de grond slepen. Een dof en tintelend gevoel zijn ook enkele bekende klachten. Hoogstwaarschijnlijk is jouw voet naar binnen gedraaid. Pijnklachten worden ook ervaren

  • Branderige pijn aan de zijkant van je voet, been en/of enkel
  • Je voet, been en/of enkel kan opgezwollen zijn
  • Het aangedane gebied kan blauw of paars kleuren

Welke behandeling is zinvol?

Het is belangrijk dat je de oorzaak wegneemt. Zit jij dus veel met je benen over elkaar? Doe jij veel op je hurken? Ben je dan eens bewust van je lichaamshouding. Fysiotherapeuten zijn gericht op houding. Zij kunnen je dus helpen. Bij een hernia is een balans in rust en beweging belangrijk. Beweging is ook voor een klapvoet zinvol. Het stimuleert de bloedcirculatie waardoor de beknelling, mogelijk, opheft. Ook bestaan er speciale voetbracen. Deze zetten de voet in een bepaalde houding, waardoor jij minder klachten ondervind.

En dan zijn wij er nog…

Want wij schreven al eerder over de nieuwe behandeling mylogenics. Deze behandeling bestaat uit een aantal technieken. Door het toepassen van deze handelingen zal de nervus peroneus geprikkeld gaan worden. Door deze stimulans vindt er een versnelt proces plaats waardoor de functie van de zenuw zich sneller hersteld.

Vraag er gerust eens naar bij ons!

MoSENSE 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.