JUMP AROUND

Delen:

Vragen?

(ADHD)

Ik coachte een cliënt deze week. Zij was nog geen 10 jaar. Haar moeder zat ook bij de sessie. We bespraken het onderwerp concentratie. En terwijl we dit deden, sprong mijn clientje door de kamer, zat op haar kop in een stoel, lag regelmatig over de grond te rollen en pakte alles vast wat in haar buurt lag. Haar moeder vond dit erg lastig. Gedurende het gesprek werd het meisje dus regelmatig terecht gewezen en gevraagd om rustig,zittend in de stoel plaats te nemen. Dat lukte, ongeveer 3 minuten. Daarna sloeg de onrust weer toe. ‘Dit bedoel ik nu, ze luistert altijd maar half” verteld een gefrustreerde moeder mij. Maar was dat eigenlijk wel zo?

Een kwartiertje later vraag ik moeder de kamer even te verlaten. Graag speel ik een spelletje met mijn cliënt. Gewoon een leuk spel waarbij we ondertussen de gelegenheid hebben even met elkaar te kletsen. We spelen galgje en het woord dat geraden moet worden is koprol. Als ik bij haar navraag wat we net besproken en afgesproken hebben kan ze mij exact vertellen waar het gesprek over ging. Maar de afspraak die we maakte, terwijl ze rustig op haar stoel zat, weet ze niet meer precies te herhalen. Verrassend he?

Maar ook heel lastig. Want op school moet je vaak goed opletten. En de juf vind het vast niet goed dat jij dat doet terwijl je op je hoofd staat. Wat nu als jij, beter kan luisteren als je op je stoel zit te wiebelen? Waarom roepen je vader en moeder heel de dag dat je rustig moet doen, maar weet jij echt niet hoe je, al die prikkels anders moet verwerken? Dan heb jij vast al eens gehoord dat ze vermoeden dat je ADHD hebt.

Jochem Myjer omschreef de afkorting ooit briljant: Alle Dagen Heel Druk!

Een hype of is er echt iets aan de hand?

Alhoewel ik de betekenis die ( de hyper drukke) Jochem Myjer eraan gaf leuker vind is de officiele betekenis van ADHD: Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder. ADHD is een aangeboren stoornis. Een aandacht tekortstoornis met of zonder hyperactiviteit. En om antwoord te geven op de vraag of het een hype is. Nee, de problemen en kenmerken bij cliënten met ADHD zijn allang bekend. En voordat we de huidige naam zijn gaan gebruiken, bestonden er al andere namen voor. In feite hebben ze hem, door de jaren heen, verfijnd. Omdat deze stoornis vanaf de geboorte aanwezig is, is het wel degelijk een diagnose die onderzocht en vastgesteld kan worden.

Kenmerken

Natuurlijk is druk zijn er 1 van. Maar niet alle mensen met ADHD zijn per definitie druk.( en niet alle drukke mensen hebben adhd). Het grootste probleem zit hem in de concentratie. Het kost grote moeite om de aandacht erbij te houden of om te focussen op 1 ding. Hierdoor springen ze van de hak op de tak. In hun verhaal maar ook in de dagelijkse gang van zaken. Chaotisch is dus zeker ook een van de kenmerken. Maar ook impulsiviteit en onbedachtzaamheid horen erbij. Plannen,organiseren en overzicht houden zijn dingen die voor een ADHD-er lastig zijn. Wist jij dat er meer jongens/mannen met deze diagnose zijn dan meisjes/vrouwen? In het facebook bericht van woensdag leg ik uit hoe dit komt.

Terug naar de koprol

Ik vermoed dat mijn ‘spring in het veld’ van deze week best wel kenmerken heeft van ADHD. Structuur is een van de hulpmiddelen waar deze cliënten dan enorme baat bij hebben. We maakten daarom, samen een schema voor de activiteiten in een week. Ik evalueerde ook met moeder dat het meisje, eigenlijk alles van ons gesprek wel opgenomen had. Dat het, begrijpelijk, soms lastig is maar dat ze er niet altijd iets aan kan doen. Sterker nog, haar concentratie is gewoon een stuk beter als ze over de grond rolt. Zou de juf het goed vinden als mijn cliënt af en toe een rondje door de klas loopt? Kunnen we haar helpen focussen en prikkels verminderen door het gebruik van , bijvoorbeeld, een koptelefoon. Even zo min mogelijk prikkelverwerking vind ze fijn. ‘Ik word altijd rustig als ik bij jou ben’. Ze vertelde mij dit terwijl ze, ontspannen, bij mij op de massagetafel ligt. En dat kon ze toelaten omdat ik het okey vond dat ze op een stoel klom. Want daarmee, verwerkte ze al prikkels, van dat moeilijke gesprek.

En dat galgenwoordje werd natuurlijk geraden! En precies dat woordje ‘koprol’ was een enorme prikkel. Ze deed er niet 1 maar wel 4 achter elkaar!

MoSENSEMake sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.