Jouw geluksgevoel.

Delen:

Vragen?

 

Bij mij in de keuken hangt een krijtbordje met de tekst: Begin de dag met een lach. Het eerste half uurtje van mijn dag zit ik s’morgens in de keuken. Ik heb daar een heerlijk plekje, waar ik wakker wordt met een kopje koffie. Gewoon in alle stilte. Elke ochtend lees ik over de tekst, op het krijtbordje. En elke keer als ik dat doe, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. En die glimlach zorgt, bij mij, voor een geluksgevoel. Waar wordt jij gelukkig van?

Endorfine

 

Zodra ik s’morgens glimlach maakt mijn lichaam endorfine aan. Hierdoor voel ik mij gelukkig. Niet voor niets noemen we het stofje ook wel het ‘gelukshormoon’. Endorfines zijn kleine, eiwitachtige stoffen in de zenuwcellen van je hersenen. Het zijn een soort genotmiddelen die je zou kunnen vergelijken met een opwekkende drug. Gelukkig maakt jouw lichaam deze stofjes zelf aan en hoef jij, dus niet naar een enge dealer om je gelukkig te voelen.

 

Wat doet endorfine precies?

 

‘Gelukshormoon”, de naam zegt al genoeg. Endorfine maakt je gelukkig. Maar het doet meer. Dit stofje zorgt er ook voor dat jij minder pijn voelt. De eerste 5 tot 10 minuten, tijdens het hardlopen, gaan stroef. Je spieren zijn wat stram en hier en daar voel jij zelfs wat pijntjes. Maar, na verloop van tijd, gaat jouw lichaam endorfine aanmaken. Hierdoor kom jij in een soort van roes. Een flow die ervoor zorgt dat de pijn onderdrukt wordt. Het hardlopen gaat haast als vanzelf. En als jij weer huiswaarts keert voel jij, je geweldig (gelukkig). Tijdens het sporten is jou ‘gelukshormoonmachine’ dus druk bezig geweest.

Wanneer maak je endorfine aan?

 

Als jij iets meemaakt waar je gelukkig van wordt. Verliefd zijn, terugdenken aan die heerlijke vakantie, knuffelen, een goed gesprek of de slappe lach met je vriendinnen. Allemaal redenen voor jouw lichaam om het ‘gelukshormoon’ aan te maken. Je kunt jouw lichaam zelfs een handje helpen. De geur van vanille, bijvoorbeeld, wekt de aanmaak van endorfine op. En als jij daar dan ook nog een lekker stukje ( pure) chocolade bij eet, kan jij, je geluk haast niet meer op.

Masseer je gelukkig

 

Ook tijdens een massage komt endorfine vrij. Dat is goed nieuws! Jij kunt je dus gewoon gelukkig laten masseren. Omdat, door de massage, de aanmaak van jouw gelukkige stofjes in gang gezet wordt, verminderd jouw gevoel van stress. Het zorgt ervoor dat jij meer zelfvertrouwen krijgt en met een opgewekt gevoel weer van tafel komt. Dat kan invloed hebben op jouw hele dag. Je werk gaat een stuk beter. Op school kun jij, je makkelijker concentreren en het zware gevoel waar je de ochtend mee begon verdwijnt als sneeuw voor de zon. Met een behandeling van 30 minuten voel jij, je alweer helemaal happy!

Dus glimlach even stralend na het lezen van dit blog. Neem een lekker stukje chocolade en omring je met de geur van vanille. Maak dan een afspraak bij ons! Een echte boots voor jou ‘gelukshormoon”!

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.