Je darmen in de stress

Delen:

Vragen?

Dat stress effect heeft op jouw lichaam, dat wist je natuurlijk allang. Maar wist jij dat de meeste stress zich heel vaak vast zet in jouw buik? De organen die daar op gaan reageren zijn onder andere jouw darmen. Wat gebeurd er en wat kun je doen? 

Lees verder….

Wat doet stress met je darmen?

De kans is groot dat wanneer je stress hebt, jouw vertering op een lager pitje komt te staan. Dat betekent dat jouw darmen harder moeten werken om voedsel te verteren. Het eten wat jij eet wordt hierdoor minder goed verwerkt. Je kan hier krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik van krijgen. Stress stimuleert de aanmaak van maagzuren. 

Wat gebeurd er precies? 

Stress ontstaat veelal door allerlei piekergedachten in je hoofd. Deze kunnen ontstaan door situaties waarin jij je begeeft. Sommige stressmomenten zijn van kortere duur. Denk aan het geven van een spreekbeurt,het doen van een examen of een handeling die jij moet doen waarbij je uit je comfortzone gaat. Jouw brein die deze stress ervaart, staat in nauwe verbinding met jouw darmen. Denk eens terug aan jouw middelbaar examen…had jij last van buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel? Jouw darm geeft antwoord op de stress die jouw hersenen als signaal afgeeft. Gelukkig zijn deze stressmomenten snel verdwenen. Het examen ging goed en het geven van de lezing viel uiteindelijk reuze mee. Jouw darmen herstellen zichzelf. Soms is stress van langdurige aard. Jouw darmen krijgen dan zoveel signalen van jouw hersenpan dat de aanmaak van cortisol ( het stresshormoon) geactiveerd wordt. De stressfactoren duren te lang en jouw darmen geven nu signalen af dat er echt een disbalans aanwezig is. 

Wat kan ik doen?

 

  • Eet gezond en drink genoeg.
  • Eet veel vezels. 
  • Beweeg genoeg.
  • Zorg voor minder stress.

 

Je darmen worden rustiger door bijvoorbeeld je drankjes op kamertemperatuur te drinken. Begin je dag met een glas lauwwarm water met wat citroensap.Op deze manier help jij je darmen met het stimuleren van de knijpbewegingen die nodig

 zijn om jouw voeding op de juiste manier te verteren. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeren je darmen. Geef aandacht aan de darmflora ( het hele systeem waarop jouw darmen functioneren). 

 

Als jij last hebt van je darmen geeft jouw lichaam vaak iets aan. Jouw darm is vaak een natuurlijke spiegeling van jouw gemoedstoestand. Luister dus naar jouw lijf. Weet jij zeker dat de oorzaak stress is, kom dan eens voor een ontspannen massage bij ons op tafel liggen. Een massage verlaagt de aanmaak van  cortisol,jouw stresshormoon. De behandeling verhoogt de aanmaak van endorfine. Precies deze endorfine zorgt ervoor dat jij je een stuk gelukkiger voelt na een massage! 

Met liefdevolle groeten. 

Mosense

 

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.