Irene Moors

Delen:

Vragen?

 

 

Maar ook John Lennon, Steven Spielberg, Wubbo Ockels, Tom Cruise en Robbie Williams hebben het. En ik ook!

Afgelopen week keek ik naar een uitzending van het programma de S.P.E.L show. Irene Moors was een van de kandidaten. En dat was best wel bijzonder, want zij heeft het. Irene was een beetje zenuwachtig, en dat snap ik. Want, als je het hebt, dan is meedoen aan een spelshow, waarin je punten kunt verdienen door woorden op de juiste manier te spellen, best een dingetje. Ik vond het dus heel knap en heb veel respect voor haar.

Waar heb ik het nu de hele tijd over? Ik heb het over dyslexie. Ik ben dyslectisch. Irene, Steven, Wubbo,Tom en Robbie dus ook. Een grappig weetje is, dat waarschijnlijk de opa,oma,vader of moeder, van deze beroemdheden ook dyslectisch zijn. Het is namelijk, in 80% van de gevallen erfelijk bepaald. En samen met ons, is ongeveer 5 tot 7 % van de bevolking aan het struggle met spelling.DYS-LEXIE

Dys : Niet goed in

Lexie : Woorden

Dyslexie is een Grieks woord en als je deze woorden, een Nederlandse betekenis geeft, kan ik er geen mooiere omschrijving voor geven. Ik heb moeite met woorden.Maar ik hou juist van woorden

Ik heb wat boeken verslonden. Soms las ( en lees) ik hoofdstukken wel 3x over om te snappen wat er staat. De letters dansen dan op de bladzijde. Het was mijn manier om mezelf te “leren’ hoe ik woorden moest schrijven, wanneer ik ze kon toepassen in een zin en om een goed punt voor Nederlands te halen ;). Ik hou van woorden want ze geven uitdrukking aan een gevoel of gedachte. Schrijven is al mijn hele leven een goede uitlaadklep voor mij. Dagboeken vol ( met spelfouten haha) heb ik geschreven. En vandaag de dag is het onderdeel van mijn werk. Lang leve de spellingscontrole op mijn computer. Maar deze haalt er lang niet alles uit. Vond ik het, daarom, spannend om de eerste keer mijn woorden met jullie te delen?

 

Ja en Nee

Natuurlijk wel een beetje. Maar ik ben over de schaamte heen. Door de blogs en social media berichten deel ik mijn kennis en ervaringen met jullie. Ik zoek veel op, kreeg hulp van tekstgericht (marianne canters) en leer, nog steeds, elke keer weer bij. Maar het allerbelangrijkste is zelfvertrouwen. Inmiddels weet ik wel, dat al mijn gedeelde informatie, zijn waarde niet verliest, omdat ik een d,t jou of jouW verkeerd gespeld heb.Ik kan je helpen…

Of eigenlijk, wij bij MoSENSE allemaal. En nee, wij zijn niet in staat om jouw dyslexie eruit te kneden. Maar wij kneden er wel een dosis zelfvertrouwen in! Endorfine. Dat wonderlijk geluksstofje, wat vrij komt tijdens een behandeling, zorgt ervoor dat jij, je zelfverzekerder voelt. Leren gaat een stuk gemakkelijker. Dat is fijn, maar nog fijner is het, als jij lekker kunt doen wat je leuk vind en je niet laat belemmeren door faalangst.

Denk nog maar eens terug aan Irene in de S.P.E.L show. Zij ging de uitdaging aan. En dat bracht haar zelfs naar de finale! Ze verloor hem weliswaar van Kees van der Spek maar de blijdschap bij elk juist antwoord maakte van haar een echte winnaar!

MoSENSE 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.