Huidhonger

Delen:

Vragen?

 

Onze huid is ons grootste orgaan. En samen met de hersenen ook de belangrijkste. Goed voor onze huid zorgen is dus erg belangrijk. Je lekker insmeren met een, heerlijk geurende bodylotion bijvoorbeeld, voorkomt dat het uitdroogt. Maar ook het gebruik van een goede zonbescherming is beter voor je huid. Maar wist jij, dat wanneer je wordt aangeraakt, je huid, en een heleboel andere organen in je lichaam, hier heel blij van worden? Aaien, strelen en knuffelen in het algemeen zorgen er niet alleen voor dat jij, je prettig voelt, maar het is ook goed voor jouw gezondheid. Als jouw huid te weinig wordt aangeraakt, dan ga jij hier last van krijgen. We noemen dit ook wel huidhonger. De hunkering naar een knuffel, een aai of arm om je heen.

Foetus

 

Al voordat jij geboren werd, was jouw huid al een belangrijk orgaan. Iedere beweging die jouw moeder maakte, voelde jij. De emotionele hechting kwam hierdoor al tot stand. De aanrakingen van jouw huid, bij de bewegingen van je moeder, zorgden er ook voor dat jij, als foetus, al antistoffen aanmaakte. Dit mechanisme van jouw lichaam blijft ook in werking na je geboorte. Uit onderzoeken is zelfs aangetoond dat, als je als baby of kleuter, niet genoeg geknuffeld of aangeraakt bent, je een slechtere lichamelijke weerstand hebt. Aanrakingen hebben dus invloed op onder andere je afweersysteem.

 Meer dan 5 miljoen gevoelscellen

 

Je huid is je primaire communicatiemiddel en je belangrijkste beschermer. Meer dan vijf miljoen gevoelscellen reageren op iedere aanraking. Jouw huid reageert op hitte, kou en pijn. Aanrakingen stimuleren jouw zenuwuiteinde, en deze geven dan weer signalen af naar jouw hersenen. Bij elk signaal worden er allerlei processen in gang gezet. Bijvoorbeeld de productie van endorfine. We schreven er al eens over in een ander blog. ( jouw geluksgevoel ). Van dit stofje ga jij je niet alleen gelukkig voelen, het stimuleert ook jouw immuunsysteem, je spijsvertering en jouw stofwisseling. Een tekort aan endorfine kan genezingsprocessen in de weg staan. Extra veel knuffelen kan er dus voor zorgen dat jij, je gelukkig en gezond voelt.

Aanraken

 

Aanraken is dus een levensbehoefte. En als dit te weinig, of in sommige gevallen niet, gebeurd zal dit gevolgen hebben op je welbevinden. Zowel geestelijk als lichamelijk. De huid krijgt “honger”. Een verlangen naar contact. Knuffels, een aai over je bol of een arm over je schouders ontvang je natuurlijk veelal bij je partner, ouders, familie en vrienden. Maar ook tijdens een massage word jij aangeraakt. Massagegrepen hebben een stimulerend effect op jouw huid. Alle gevoelscellen waar we, hierboven, over schreven, worden aangeraakt. Hierdoor zet jouw lichaam de juiste processen in gang om huidhonger te voorkomen.

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.