(hoog sensitief persoon)
Oneindig kun jij van mij houden,
Jouw liefde is echt grenzeloos.
Maar raak jij overprikkeld,
dan word jij erg boos.
Is er eens een ruzie,
of wat onenigheid.
Dan ben jij vaak degene,
die het hardste lijdt.
Uit pure enthousiasme,
druk jij een kusje op mijn wang.
Maar van nieuwe dingen,
word jij een beetje bang.
Is het niet de zon,
dan is het meteen regen.
Al die heftige gevoelens,
die hou jij niet tegen.
En dan,ook nog, die kriebelende truien,
je trekt ze niet meer aan.
Je wisselende buien,
een lach maar ook een traan.
Het is niet altijd makkelijk leven,
met jouw hoog gevoeligheid.
Maar, echt mijn allerliefste,
je bent een gouden meid.
Ik schreef dit gedichtje ooit eens voor mijn dochter. En omdat het blog onderwerp van deze week over hooggevoeligheid gaat, moest ik er weer aan denken. Toen ik het schreef was ze nog wat jonger. Een periode waarin ze best wel worstelde met haar gevoeligheid. Gelukkig merk ik dat ze het steeds beter, positief , kan inzetten. En dat is dan ook meteen wel een hele fijne boodschap in dit blog. Want als jij zelf weet, of jouw kind kan leren, welke plus en min punten je tegen komt in het leven, kun je met HS prima functioneren.
Hooggevoeligheid, je hoort het steeds vaker. En wij vertellen je er in dit blog meer over.
Vanaf het begin
Hoog sensitiviteit is een redelijk nieuw begrip. Als ik zo en af toe eens door de kenmerken lees dan denk ik, dat mijn dochter het van geen vreemde heeft. Maar toen ik opgroeide hadden we er nog nooit van gehoord. HSP is een Engelse afkorting. Hij staat voor high sensitive person. In Nederland spreken we van hooggevoelige personen. En het betekend voornamelijk dat jij erg gevoelig bent voor bepaalde situaties. Maar ook stofjes ( lees de kriebeltrui in mijn gedicht), geluid, licht, geuren en smaken kunnen een reactie veroorzaken.
Elaine Aron
Is een Amerikaanse psychotherapeute, die, in 1992, ontdekte dat bij sommige van haar patiënten de werking van het zenuwstelsel en het brein anders is in elkaar zit. De prikkelverwerking word op een andere manier ontvangen. Hierdoor ervaren mensen met HSP de wereld, echt , op een andere manier. Zij zijn veel gevoeliger voor deze prikkels. Externe maar ook interne signalen worden sterker opgemerkt en ervaren. Een groot en bekend gevolg hiervan is dat mensen met hooggevoeligheid vaak sneller overprikkeld zijn. Zij hebben dan, eerder en langer ,de tijd nodig om de batterij weer op te laden.
Wat gebeurd er?
Kleine details, de sfeer in een ruimte, de emoties van een ander, de naadjes in een sok, de smaak van dat toetje, het gevoel als je niet fit bent en ga zo nog maar even door. Allemaal waarnemingen die een HSP-er binnen krijgt. Omdat de prikkelverwerking in de hersenen op een andere manier functioneert is het lastig om al deze gevoelens te filteren. Deze overgevoeligheid kan voorkomen bij mannen,vrouwen en kinderen. 20% van de bevolking heeft in meer of mindere mate kenmerken die afkomstig kunnen zijn van HS.
Welke kenmerken zijn er dan?
Er zijn een heleboel kenmerken op te noemen. En voor elke HSP-er gelden er andere. Ik benoem de meest voorkomende:
*Een gedetailleerde waarneming
*Het vermogen om sfeer en stemmingen aan te voelen
*Sterk rechtvaardigheidsgevoel
*(extreem)zorgzaam
*Goed inlevingsvermogen
*Creatief en diepzinnig
*Lijken een 6de zintuig te hebben
*Een goed ontwikkelde intuïtie
*Denkend in beelden en plaatjes
*Sterke verbinding met de natuur ( Vaak is dit een oplaadpunt).
Maken al deze kenmerken HS nu een ziekte of stoornis?
Nee. HS is een aangeboren karaktereigenschap. En alhoewel deze personen ook echt wel klachten kunnen hebben van de kenmerken, zijn het bijzondere en mooie mensen. Ze hebben een eigen kijk op dingen en zijn zeer creatief in het vinden van oplossingen. Ze zijn trouw aan vriendschappen en hebben een oprechte passie voor het werk wat ze uitvoeren. Als HSP-er heb je wel de ruimte nodig om te zijn wie je bent. Dat is, in de maatschappij van tegenwoordig, die druk en gehaast is, de grootste struikelblok. De kans op een overprikkeling is sterk aanwezig. Het opladen van jouw batterij is heel belangrijk. Neem dus eens de tijd om te ontdekken hoe jij dat doet. Ik wandel, met mijn dochter, regelmatig in de natuur. We trekken ons allebei ook graag even terug,ik plan bewust en zorg voor voldoende balans in ont- en inspanning.
Wat nog meer
Een massage helpt. Het legt jouw letterlijk even stil. Door het weghalen van jouw spanningen voorkom je dat je overprikkeld raakt. Voel jij, dat het lastig is om de juiste balans te vinden? Lees dan eens door het blog IN-SIGHT coaching. Deze manier van coachen geeft je inzichten in wat jij nodig hebt en combineert dit met ontspanning door middel van een massage.
Wij helpen je graag vooruit. Zodat ook jij ( of je kind) jouw hoogsensitiviteitzo positief mogelijk kan inzitten.