Hooikoorts

Delen:

Vragen?

Heerlijk de lente is begonnen en we hebben al mogen genieten van een paar, bijna zomers, warme dagen. Buiten oogt het steeds groener. Voorzichtig ontluiken er al knopjes en blaadjes die later zullen uitkomen als een mooie, vrolijk gekleurde bloemenpracht. De winterjassen gaan de kast in en we trekken er luchtig op uit. De wereld buiten krijgt weer leven en kleur. Maar begin jij, eenmaal buiten, ook te snotteren, moet je veel niezen en lopen de tranen over je wangen? Heb jij last van jeuk en voelt je keel als schuurpapier? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je hooikoorts hebt.


Wat is dat nu precies?

Hooikoorts is een allergie. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door het stuifmeel wat in grassen, planten en bomen zit, die in groei staan. Dit stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft door de lucht. Doordat jij dit inademt kan het zijn, dat je hier een overgevoelige reactie ( allergie) van krijgt. Jouw mond, ogen en luchtwegen kunnen vervelende klachten gaan geven. De meeste grassen, bomen en planten groeien in de periode van februari tot en met september. Wat, overigens, niet betekend dat jij, acht maanden lang, last van hooikoorts hebt. Het opkomen van jouw klachten is afhankelijk van de bloei van de pollen, waar jij last van hebt.


Symptomen

De klachten die horen bij hooikoorts lijken veel op een verkoudheid. Dit kan erg verwarrend zijn maar er zijn verschillen. Over welke symptomen hebben we het:

*Benauwdheid                * Hoesten        

*Niezen                             * Jeuk        

*Keelpijn                          * Vermoeidheid     


Welke verschillen zijn er?

Het grote verschil, zit hem in het feit, dat klachten van hooikoorts sneller verdwijnen. Waar jij buiten nog denkt dat je een flinke verkoudheid te pakken hebt, zullen deze klachten snel verminderen als jij niet meer in aanraking bent met het stuifmeel wat de allergische reactie opwekt. Je kent ze vast wel, de regenbuien na een warme dag. Helemaal niet leuk natuurlijk, als je net een mooie wandeling maakt, maar jij zult wel merken, dat jouw klachten minder worden na deze verkoelende bui.
Hoesten: Tijdens een verkoudheid hoest jij vaak een, zogeheten, vastzittende hoest. Bij hooikoorts is er geen sprake van slijm dat vast zit, maar ga jij, vooral hoesten omdat er een vervelende kriebel in je keel zit. Snot en slijm: Niet het aller smakelijkste onderwerp om over te schrijven maar deze substantie verteld jou wel, of je verkouden bent of hooikoorts hebt. Bij de laatste, zal jij namelijk, vooral last hebben van een loopneus. Waterig snot wat niet verkleurd is.
Jeuk: Een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achter de keelholte, is een teken van hooikoorts. Datzelfde geldt ook bij jeukende-, tranende- en branderige ogen.


Wat kan je eraan doen?

Tja, het slimste is natuurlijk de pollen, oftewel het stuifmeel, te vermijden. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Het is wel goed om, voor jezelf, te onderzoeken in welke periode jij vatbaar bent. Bij de bekende drogisten zijn tabletjes te koop die de symptomen verminderen. Ook kan de huisarts je iets voorschrijven, of deze adviseert je een hooikoorts prik te nemen. Het gebruik van een neusspray kan ook verlichting geven. Het is altijd even zoeken naar het juiste tabletje of de beste spray. Jij reageert namelijk anders als jouw buurman met dezelfde klachten.


Medical taping

Heb jij alle pilletjes, spraytjes en prikjes, zonder resultaat, al geprobeerd? Dan kun je er nog voor kiezen om een medical taping aan te brengen. Dit betekent dat jij je laat tape tegen de klachten. Het vermindert de symptomen, en in sommige gevallen verdwijnt de hooikoorts zelfs helemaal. Het tape gebeurd met een speciale techniek. En laat Monique, deze techniek, nu uitstekend in de vingers hebben!
Jij bent dus van harte welkom, bij MoSENSE, om te ervaren of medical taping voor jou helpt.

MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.