@home,hoe ziet jouw werkplek eruit?

Delen:

Vragen?

Thuis werken,we kunnen er ten tijde van het corona virus niet omheen. Massaal zitten we dus met zijn alle aan de keukentafel, op de bank of aan een creatief samengesteld bureau. Ik zag een filmpje voorbij komen van iemand die wel heel creatief was…deze man had van zijn strijkplank een bureau gemaakt ;). Ik vond het wel grappig en jullie vast ook. En voor een week of wat was het ook een prima oplossing geweest. Echter zijn we, met vele, inmiddels tot zeker 28 april aan huis gekluisterd. Om een heleboel klachten te voorkomen nemen we deze week dus een goede werkhouding thuis eens onder de loep. En het kan niet anders dan dat we daarin dan ook even stil staan bij de structuur van je dag.

Pyjama of mantelpakje?

Met name de eerste week betrapte ik mezelf erop dat ik eindeloos in mijn huispak bleef rondwandelen. Heerlijk om de dag zo rustig mogelijk te beginnen. Het voelde,heel stiekem, ook een beetje als vakantie. Maar dat was het niet! En al gauw kwam ik erachter, dat ik achterop raakte met de bezigheden die wel degelijk moesten gebeuren. Op donderdag besloot ik dus om het anders te doen. Ik structureerde mijn dag alsof het gewoon een werkdag was. Op tijd douche en aankleden dus! En nee ik loop thuis niet in mijn mantelpakje en ook niet in mijn MoSENSE kleding, maar ik zorgde er wel voor dat mijn hersenen het gevoel kregen dat er daadwerkelijk ook iets gedaan moest worden. En dat is dan ook precies wat er gebeurd…op het moment dat jij ervoor zorgt dat je een, zo normaal mogelijke structuur aanhoudt dan begrijpen jouw hersenen als ware dat ze aan het werk moeten. Fris begin jij dus aan je werkdag.

De keukentafel met je kids delen

Ik werk thuis het liefst alleen,met zo weinig mogelijk prikkels en lekker in mijn eigen flow. Ik was me er,tot een paar weken geleden, niet van bewust, dat die factoren voor mij nodig zijn om zo productief mogelijk aan de gang te gaan. Stel je dus het volgende voor…ik ben,zoals hierboven omschreven, op tijd aangekleed, heb gedoucht en mijn hersenen zijn klaar om actief aan de gang te gaan! En dan gebeurd het volgende: Ik ben ineens mijn werkplek kwijt. Mijn jongste zoon zit aan zijn schoolwerk op mijn stoel,op mijn plek. Daar tegenover zit mijn dochter. Laptop voor haar neus,boeken uitgestald en oortjes in. Ze voert blijkbaar, een gesprek waarin ik dus alleen getuige ben van de antwoorden die ze geeft op vragen die haar aan de andere kant van de lijn gesteld worden. Ondertussen raakt mijn zoon in paniek want het werk voor school moet op een laptop gebeuren. Binnen no-time ben ik dus ook mijn laptop kwijt. Uren later kom ik erachter dat ik, in plaats van, productief aan de gang gaan, een rol als docente heb gekregen. Ik heb aan het einde van de dag dus niets gedaan. ( althans niet hetgeen ik moest doen voor mijn werk).

Herkenbaar?

Ik denk van wel. Na een aantal dagen, waarin ik echt wel de nodige frustraties voelde en mijn werk zich opstapelde, kreeg ik een nieuw ritme. En ik geef hem je graag als tip mee in dit blog. Laat los dat jij je werkdag kunt invullen zoals je gewend bent. Onmogelijk, een absolute mission impossible dus. Het is echt belangrijk dat jij op zoek gaat naar de flow die jij nodig hebt om werk uit handen te krijgen. En die is, waarschijnlijk in deze tijd, anders dan dat jij gewend bent. Mijn werkuren zijn verplaatst naar de avonden bijvoorbeeld. En om deze zo functioneel mogelijk te maken heb ik aan mijn gezinsleden hulp gevraagd. Dat is dan meteen tip 2…leg uit wat jij nodig hebt om even aan de slag te kunnen. Ik gaf aan dat ik het fijn vond om rustig aan mijn werk te zitten. Geen televisie geluiden dus, ik wil niet kijken naar onzinnige filmpjes van tik tok en ik stap even uit de mama rol. Het duurde een paar dagen en ik moest ook echt wel een aantal keer herhalen welke afspraken we gemaakt hadden, maar deze investering loonde want het werkt! Wil jij, je flow nog beter oppakken lees dan nog eens het blog ‘welke sfeer past bij jou?’ door.

In je luie stoel

Dat klinkt natuurlijk super relaxed! Werken in je luie stoel, onder een dekentje op de bank of in de kleermakers zit aan de keukentafel. Ik snap dat hoor. Sterker nog, ik maak me er ook vaak schuldig aan maar het is niet wat ik je ga adviseren. Vandaag de dag werken we namelijk elke dag, een aantal uren thuis. Uiteindelijk gaat jouw lijf protesteren. Ik zet voor jou een aantal belangrijke adviezen op een rijtje:

  • Gebruik een los toetsenbord.

  • Gebruik kussens om op tafelhoogte te komen met je armen.

  • Blijf altijd rechtop zitten, tegen je stoelleuning aan.

  • Gebruik een aantal boeken om je laptop op de juiste hoogte in te stellen

  • Probeer niet gespannen te zitten.

  • Beweeg extra veel en sta regelmatig op.

  • Voer telefoongesprekken staand of lopend.

  • Doe schouder- en nekoefeningen.

Zet beide voeten plat op de grond en neem op tijd even pauze. Werk, bijvoorbeeld, maximaal 2 uur achter elkaar. Maak dan een wandeling. Liefst even buiten. Dat zorgt ervoor dat jij weer helder verder kunt.

MoSENSE

Helaas kan het nu even niet. Maar geen paniek! Natuurlijk gaat wij er, hopelijk heel snel, weer gewoon voor zorgen dat jouw spieren in goede conditie blijven. Uiteraard zijn wij er binnenkort weer om de spanningen eruit te kneden. Maar dat betekend dus wel dat jij nu even de adviezen moet opvolgen. Het is nu tijd dat jij bewust en slim omgaat met je lijf!

MoSENSE 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.