Hij krijgt het ook!

Delen:

Vragen?

Hij krijgt het ook!

 

 Vrouwen, slepen zich elke maand weer door heftige krampen, buikpijn en alle andere ongemakken van de menstruatie. Negen maanden lang puffen zij zich door een zwangerschap. Met een enorme oerkracht komen ze, ook nog door een bevalling heen. En daarna, zwoegen zij zich door alle klachten en hormonen van de overgang. Het lijkt en voelt vooral, soms zo oneerlijk. Maar, waar we vorige week nog een uitgebreid blog schreven over de overgang bij vrouwen, schrijven we hem deze week over…jawel, de mannen. Want zij maken dit, gewoon ook mee.

Testosteron

Het mannelijk geslachtshormoon dat ervoor zorgt dat jij een echte stoere kerel in huis hebt. Testosteron heeft invloed op de functie van de hersenen. Werkt mee aan een goed immuunsysteem en zorgt voor stevige botten. Maar, dit hormoon, speelt ook een hele belangrijke rol voor het libido ( de behoefte aan seks) en de erectiekracht. En vraag jij, je af, waarom de meeste mannen, meer ontwikkelde spieren en spierkracht hebben? Ook dit ligt aan de hoeveelheid testosteron. Net als het feit dat mannen meer haargroei hebben dan vrouwen.

Penopauze

Oftewel de overgang bij mannen. Rond het veertigste levensjaar beginnen de eerste symptomen. De belangrijkste, is de afname van het testosteron gehalte. En dat betekend, niet meer en niet minder, dan, dat jouw stoere adonis, langzaam, zijn mannelijkheid ( een beetje 🙂 verliest.

Krijgen we samen opvliegers?

Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Maar als het testosteron gehalte een snelle daling meemaakt, zitten jullie samen op de bank, te zweten en te puffen, door een opvlieger. Dat zou fijn zijn. Dan weet hij, wat jij doormaakt. Echter is het zo, dat maar ongeveer 12% van de mannen last heeft van overgangsklachten.

Opvliegers, zweetaanvallen

Erectieproblemen/lager libido

Verminderde spierkracht of uithoudingsvermogen

Humeurigheid, depressieve klachten

Lusteloosheid, vermoeidheid

Naast de daling van het testosteron stijgt de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Gevolg hiervan is, dat er meer vet ontstaat rond de buik en de heupen. Zou hier dan, het ontstaan van het bekende bierbuikje ( ouderdomsbuik) vandaan komen?

Snelle wagens

Opeens moet er een blitse auto komen, gaan ze grijze haren verven, willen ze gezonde voeding en word er een sportschool abonnement afgesloten. Hoort dat er allemaal bij? Waarschijnlijk wel. We noemen het de midlife crisis. En eigenlijk is het gewoon een beetje compenseren. Ik bedoel, mannen voelen echt wel dat ze wat minder stoer worden. Dat geeft niks. Dat extra bezoekje aan de sportschool is helemaal niet verkeerd. En een gezonde leefstijl is een prima bewustwording.

Zorg dat je mee beweegt in de hormoon wisselingen van elkaar. Leg op de meeste dingen maar geen zout. Heb een beetje begrip voor elkander en dan komen jullie hier samen vast doorheen.

MoSENSE

 

.

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.